Cisco vindt dat sommige webdiensten prioriteit verdienen boven anderen. Bijvoorbeeld zorgapplicaties, videodiensten en toepassingen voor publieke veiligheid hebben volgens het bedrijf voorrang nodig. "Verschillende bits doen dingen anders. We moeten ervoor zorgen dat we een systeem hebben dat dit toetstaat", zegt Cisco-onderdirecteur Robert Pepper.

Golf IoT zorgt voor netwerkfile

Netneutraliteit is volgens Cisco geen goed idee. In plaats daarvan moeten providers het netwerkverkeer zelf kunnen reguleren. De netwerkgigant voorziet met de enorme groei van apparaten die aan het internet zijn verbonden een situatie voor zich waarbij internetbeheer neerkomt op het optimaliseren van verkeer over beperkte bandbreedte.

Onzin, zeggen netneutraliteitvoorstanders tegen de News Service van Webwereld-uitgever IDG. Matt Wood van de digitale rechtengroep Free Press wijst erop dat bepaalde diensten, zoals M2M-verkeer en applicaties die prioriteit nodig hebben worden gescheiden van het publieke internet. "En zelfs als applicaties het open web nodig hebben, is er dan prioriteit nodig voor hun functie? Of willen ISP's en Cisco gewoon geld verdienen aan de verkoop van prioriteit?"