Etch (niet te verwarren met de huidige versie van Debian Linux) wordt onderdeel van de nieuwe versie van de Unified Application Environment (CUAE) van Cisco, versie 2.5. Andere protocollen waarbij Etch moet aansluiten zijn onder andere EJB en Corba. Het kan geïntegreerd worden met Visual Studio en Eclipse, en ondersteunt in eerste instantie C# en Java. Versies voor Ruby, C en Python zijn gepland voor later.

Totnogtoe heeft Cisco SOAP (simple object access protocol) gebruikt in hun ans technologie.

Louis Marascio, de directeur van de technische afdeling van het CUAE-project, zegt tegenover Techworld-zuster CIO.com dat Etch vooral simpeler en handelbaarder moet worden dan het robuuste SOAP. Dat zou moeten gebeuren doordat Etch een Java-achtige interfacebestand gaat gebruiken tussen client en server. SOAP gebruikt daarvoor WSDL. De directeur garandeerd interoperabiliteit tussen Etch en SOAP.

Bovendien moet Etch platform-onafhankelijk worden, iets waar SOAP het nog wel eens laat afweten, en ondersteunt het de functie dat de server direct het berichtenverkeer start wanneer er een verbinding bestaat. Ook worden event-type berichten ondersteund. Dat scheelt in het verkeer, aangezien, event-types niet per se een bericht terug verwachten. De fabrikant beweert dat Etch per seconde 50.000 berichten in een richting gestuurd krijgt, en 15.000 uitwisselingen klaarspeelt. SOAP zou onder dezelfde omstandigheden 900 calls per seconde maken.

Het protocol los gelaten als open source, al laat Cisco wel weten dat het niet onder de GPL-licentie zal vallen. Mozilla en Apache worden genoemd als licenties waar Cisco naar kijkt, maar een beslissing wordt pas volgende maand genomen. Eerste bètaversie komt in de zomer uit. Bron: Techworld