De toepassing komt midden 2009 op de markt en biedt in het begin twintig verschillende talen aan. Volgens Cisco gaat het om Westerse en Aziatische talen. De software zorgt ervoor dat bijvoorbeeld Japanners die in vergadering zijn via het telepresence-systeem van Cisco met Nederlanders, de antwoorden direct in het Japans te horen krijgen en niet in het Engels of Nederlands. En omgekeerd uiteraard.

De nieuwe toepassing begrijpt de twee gesproken talen met spraakherkenningstechnologie. Een computerstem vertaalt de antwoorden dan in de moedertaal van de ontvanger. De vertaalmodule zal worden ingebakken in de Media Experience Engine van Cisco.

Vertraging maar paar milliseconden

Cisco demonstreerde de technologie deze week tijdens de C-Scape conferentie in San Jose. Cisco-manager Marthin De Beer babbelde via telepresence met een Spaanse Cisco-werknemer, die in Spanje zat en bovendien Spaans sprak.

Tijdens de presentatie zat er een vertraging van een paar seconde op de lijn voordat de vertaling van het Spaans naar het Engels voltooid was. Cisco verwacht dat de vertraging bij de echte lancering volgend jaar slechts enkele milliseconden bedraagt.

Real-time machinevertaling van menselijke spraak is één van de grote beloften die computertechnologie zou moeten kunnen inlossen. Cisco claimt nu deze heilige Graal te hebben gevonden.

Netwerkoptimalisatie voor video

De telepresence-apparatuur is een belangrijk speerpunt voor het bedrijf. In mei van dit jaar bracht Cisco een goedkopere versie van het vergadersysteem op de markt, de System 500, voor een bedrag van bijna 34.000 dollar. Daarnaast plant het bedrijf dat een variatie van het systeem binnen twaalf maanden beschikbaar komt voor consumenten.

Maandag introduceerde Cisco een ander product om de komende video-explosie aan te kunnen.'Medianets' optimaliseert IP netwerken om zo de videokwaliteit op te krikken. Want video is volgens David Hsieh, vicepresident van marketing bij het concern, de toekomst. "Video is in een snel tempo de belangrijkste vorm van dataverkeer op netwerken aan het worden."