Met de NAC Guest Server kunnen geautoriseerde medewerkers zelfstandig een draadloos account aanmaken voor bezoekers. “Vergelijk het met wat je nu al hebt bij hotspots”, vertelt Marc Samsom, Business Security Manager Security bij Cisco. “Bijvoorbeeld de mensen bij de receptie kunnen bezoekers direct toegang bieden tot het draadloze netwerk.”

Naast het eenvoudig toegang verlenen aan bezoekers, documenteert de Cisco NAC Guest Server ook het gehele proces. Zo ontstaat een gedetailleerde geschiedenis over bezoekers die toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. De server slaat de informatie over gasttoegang op en kan rapporten leveren voor bijvoorbeeld security audits. Daarnaast beschermt de Guest Server tegen de risico’s die bezoekers mogelijk introduceren op het netwerk.

De NAC Guest Server kan worden ingezet in combinatie met Cisco’s NAC Appliance en de Wireless LAN Controller. “Op de Wireless LAN Controller had je al de mogelijkheid om accounts aan te maken voor gasten”, zegt Samsom. “Maar dat is nu niet het type product waar je iedereen toegang toe wil bieden.”

Volgens Samsom is voor veel bedrijven juist de gasttoegang een reden om naar NAC te kijken. “Ik denk dat de Guest Server weer een extra trigger is voor NAC.” Gedurende het afgelopen jaar heeft Cisco in Nederland zo’n vijftig nieuwe klanten opgetekend voor NAC.

Bron: Techworld