Xen krijgt hiermee de formele status van een Linux Foundation Collaborative Project, waarbij de stichting dient als onafhankelijk bestuursorgaan. Onder de partijen die hieraan meewerken, bevinden zich ook processormakers AMD en Intel, security-startup Bromium, ARM-servermaker Calxeda, beheerleverancier CA Technologies, netwerkreus Cisco, database- en virtualisatieleverancier Oracle, elektronicaproducent Samsung en hostingbedrijf Verizon Terremark naast nog cloudgiganten Amazon Web Services en Google.

Open en onafhankelijk

Elk van die bedrijven draagt jaarlijks 25.000 dollar bij aan het project. De Linux Foundation benadrukt dat Xen nu onafhankelijk wordt gefinancierd en stelt dat de samenwerking rond dit project voor innovatie zal zorgen. Daarbij kunnen de projectleden zich concentreren op de technische ontwikkeling, terwijl de nonprofit stichting dienst doet als neutraal forum voor toezicht op de ontwikkeling.

De al 10 jaar bestaande Xen-virtualisatiesoftware is beschikbaar onder de open source-licentie GPLv2 (GNU Public License) en heeft volgens de stichting een soortgelijke structuur voor toezicht als de Linux-kernel. Die kern van het op servers veelgebruikte open source-besturingssysteem valt ook onder de Linux Foundation. Doel van de overdracht door Citrix aan de stichting is dat Xen een universeel fundament voor clouds kan worden.

Invloed van grote clouds

Grote partijen als Google en Amazon kunnen nu meer invloed uitoefenen op de richting waarin Xen wordt ontwikkeld. Citrix-topman Peder Ulander zegt dit in een toelichting aan de Britse ict-nieuwssite The Register: "Wij erkennen dat het huisvesten [van Xen - red.] binnen een onafhankelijke stichting sommige van onze belangrijkste gebruikers zoals Google, Amazon, Terremark en Samsung in staat stelt om te participeren in de leiding van het platform." Het project omvat naast de Xen-virtualisatiehypervisor ook het gelijknamige cloudbeheerplatform en de hypervisorvariant voor mobiele apparaten met ARM-processors.