Het Citrix-aandeel op de Nasdaq steeg van 30,60 dollar tot 33,75 dollar na bekendmaking van de overnamegeruchten.

Citrix zelf heeft nog niets bevestigd. Volgens Jeffrey Gaggin, analist van Avian Securities, is nog niet met zekerheid te zeggen of de geruchten enige waarheid bevatten. Zowel voor IBM als voor Cisco zou het een logische stap zijn om Citrix over te nemen.

Bedreiging

Vorig jaar heeft de softwareleverancier zelf XenSource gekocht voor ruim 370 miljoen euro. Hiermee is het een sterke speler op de markt voor virtualisatiesoftware geworden, meent Gaggin. "Citrix kan een bedreiging gaan vormen voor VMware. Het is dus logisch dat IBM en Cisco het bedrijf willen overnemen", aldus analist Gaggin.

Hyper-V

Microsoft wordt niet genoemd in de overnamegeruchten. Volgens Gaggin komt dit omdat de softwaregigant te druk doende is met de aankoop van Yahoo. "Bovendien is Microsoft zelf bezig een positie te verwerven op de virtualisatiemarkt met de aanstaande introductie van Hyper-V. Vermoedelijk ziet Microsoft Citrix liever als partner", zo schreef Gaggin aan klanten, die zich afvroegen waarom er plotseling zoveel vraag was naar het Citrix-aandeel.

Hyper-V van Microsoft is momenteel nog in bèta, maar zal later dit jaar worden uitgebracht.