Chief technology officer Simon Crosby deed zijn oproep in een presentatie tijdens de Linuxworld conferentie in San Francisco, zo. meldt Information Week.

"Microsoft moet zijn licentievoorwaarden veranderen om de distributie van Windows op virtuele appliances mogelijk te maken," zei Crosby. "Microsoft moet een licentie bieden die software ontwikkelaars in staat stelt om Windows te verspreiden als een zak vol bits."

Speciale versies

Software appliances zijn een combinatie van besturingssyteem en software die directie op een virtualisatieplatform kunnen draaien. Daardoor hoeven gebruikers de software niet meer apart te installeren en het aantal instellingen blijft tot een minimum beperkt.

Ondermeer Red Hat, Novell en Citrix werken aan of bieden al speciale versies van hun Linux distributies die als fundament voor een appliance gebruikt kunnen worden. Windows is nog niet op deze manier beschikbaar.

Citrix nam vorig jaar Xensource over, de grootste ontwikkelaar van het Xen open source virtualisatie platform. Xen is standaard ingebouwd in de Linux distributies van Red Hat en Novell. Citrix biedt daarnaast een eigen virtualisatieplatform in combinatie met een speciaal ontworpen Linux versie.