Een rechter in Texas heeft bepaald dat wetenschapscentrum CSIRO patent heeft op de onderliggende technologie gebruikt in twee wifi-standaarden en een derde voorgestelde standaard.

De rechter bepaalde dat het patent van het Australische nationale wetenschapscentrum, CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) geldig is. Het patent is in 1996 afgegeven en beschrijft enkele kanten van de draadloze standaarden 802.11a en 802.11g, ontwikkeld door het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers).

De zaak ontstond door een geschil waarin het bedrijf Buffalo Technology weigerde met CSIRO rond de tafel te zitten om de claims te bespreken. Als gevolg heeft CSIRO Buffalo voor de rechter gesleept.

Cnet meldt dat uitspraak een grote invloed kan hebben op de gehele wifi-industrie. Naar aanleiding van de uitspraak moeten meer dan honderd bedrijven mogelijk royalties gaan betalen aan CSIRO. "Een van de redenen dat wifi zo populair is, komt doordat het enorm goedkoop is", aldus de vice-president van ABI Research.

In 2005 al hebben verschillende grote bedrijven, waaronder Microsoft, Dell, Intel, HP en Netgear, CSIRO voor de rechter gedaagd om het patent ongeldig te laten verklaren. Deze zaken lopen op dit moment nog.

Ondanks de overwinning van CSIRO in Texas zeggen analisten dat het nog lang zal duren voordat het bedrijf ook maar een stuiver zal ontvangen. Buffalo kan tenslotte in hoger beroep gaan. Een analist van de Farpoint Group laat weten: "Een proces duurt erg lang, ik zie geen directe invloed op de wifi-industrie naar aanleiding hiervan."

De advocaat van CSIRO laat weten dat CSIRO vooral geïnteresseerd is om vergunningsgelden van bedrijven te ontvangen die de technologie implementeren, zoals Microsoft en Netgear. Chipmakers zoals Broadcom, Intel of Atheros hebben volgens hem weinig te vrezen, omdat de chips op zich het patentrecht van CSIRO niet schenden, aldus de advocaat.