Verwacht hier geen sportiviteit zoals je gewend bent van andere robotwedstrijden. Nee, de Japanse makers van 3,7 meter grote megarobot Kuratas gaan met een grijns in op de provocatie van de Amerikanen achter Mark II, een vechtmachine van 4,6 meter hoog. Dat belooft vuurwerk. De peperdure robots, beide van binnen bestuurd door mensen, gaan namelijk akkoord met een gevecht.

Dat moet in juni 2016 gaan gebeuren. Zoveel tijd gunt het bedrijf MegaBots uit Boston aan zijn Japanse tegenhanger Suidobashi Heavy Industry, beide producenten van de handmatig bestuurde vechtrobots.

De oudste van de twee is Kuratas, een tot de tanden toe bewapende gevechtsrobot van 4500 kilo die zichzelf verplaatst met wielen en één mens 'draagt'. Tegenstander en zwaargewicht Mark II (5400 kilo) beweegt zich voort op rupsbanden. Deze robot is eveneens gemaakt om te knokken -aangezien zijn makers heilig geloven in zo'n nieuwe vechtsport- en kan zelfs twee mensen huisvesten.

Handgemeen

Het is niet de bedoeling dat er (menselijke) slachtoffers zullen vallen tijdens het spektakel. Voorzichtigheid is daarom geboden, zeker gezien het feit dat beide megabots flinke BB-kogels en verfpatronen kunnen afschieten. Deze zijn in het geval van Mark II 1,3 kilo zwaar en worden afgevuurd met 161 kilometer per uur.

Suidobashi's CEO stelt daarom voor om het te laten komen tot een handgemeen. "We kunnen dit niet door een ander land laten winnen. Reusachtige robots zijn Japanse cultuur."

De uitdaging: De acceptatie: