De goedkope Classmate-laptop met een Celeron processor en 7"-scherm was oorspronkelijk bedoeld voor scholen in ontwikkelingslanden. Hoewel nadere details nog onbekend zijn, zal de nieuwe versie voor de westerse markten waarschijnlijk de Atom-processor bevatten.

Bredere doelgroep

De komst van de Classmate PC naar welvarende landen volgt op een ontwikkeling, waarbij laptops in opkomende markten voor een bredere doelgroep beschikbaar worden gemaakt. Zo kondigde HCL Infosystems uit India eerder dit jaar de MiLeap X aan, gebaseerd op de Classmate PC maar als goedkope computer verkocht aan consumenten en bedrijven in plaats van studenten. Ook in Mexico en Indonesië zou dit al gebeuren.

"In het laatste kwartaal is de belangstelling voor onze Classmate PC buiten onderwijskringen enorm toegenomen", zegt Tom Rampone van Intels Channel Platforms Group. Hij voegt hieraan toe, dat de goedkope Eee PC van Asus deze ontwikkeling heeft gestimuleerd.

Configuratie

De tweede versie van de Classmate PC zal hetzelfde eenvoudige ontwerp behouden, maar gaat in verschillende configuraties naar de verkopers, aldus Rampone. Behalve consumentenversies met het besturingssysteem Linux of Windows zullen er speciaal voor onderwijsinstellingen laptops met educatieve software worden geleverd. Afhankelijk van de configuratie zal de prijs van de commerciële Classmate tussen de 250 en 300 dollar liggen.

De chipproducent heet al pilots met de Classmate gehouden op scholen in de Amerikaanse staten Texas, Oregon en Californië en in Australië, vertelt Intel-woordvoerster Agnes Kwan aan Reuters.

Barre tijden

Tot nog toe zijn er minder dan 100.000 Classmate PC's verkocht, maar Intel hoopt dit jaar op een grote doorbraak. Rob Enderle, analist van de Enderle Group, geeft het bedrijf een goede kans, omdat de markt voor goedkope laptops in economisch barre tijden gunstig is. "Maar de kwaliteit zal de doorslag geven." Daarnaast is er concurrentie van Asusteks Eee PC's, die momenteel de winkels uit vliegen, maar Enderle ziet het Linux-besturingssysteem hierbij als een beperking.

Een andere concurrent is de beloofde 75-dollar laptop van Mary Lou Jepsen, de bedenker van de XO Laptop van de One Laptop Per Child Foundation. Haar bedrijf Pixel Qi zal deze echter pas in 2010 op de markt brengen.