Vorige maand presenteerde FCC-voorzitter Julius Genachowski de plannen waarover vandaag gestemd zal worden. Volgens de nieuwe regels zouden breedbandaanbieders open moeten zijn over hun netwerkbeleid en mogen zij niet langer bepaalde content blokkeren of vertragen.

'Vergissing'

Behalve David L. Cohen, topman van de in 2008 op de vingers getikte isp Comcast, en een aantal Republikeinse senatoren heeft ook Verizon-baas Ivan Seidenberg het FCC-voorstel gekraakt. Seidenberg noemde het een "vergissing, een analoog idee in een digitale wereld", zo meldt eWeek. Volgens Seidenberg kleven er zelfs gezondheidsrisico's aan het invoeren van netneutraliteit. "Als providers geen onderscheid meer mogen maken, dan kunnen we ook geen voorrang meer geven aan digitale medische diensten zoals telesurgery".

Providers als Comcast voeren verder aan dat de nieuwe FCC-regulering desastreuze gevolgen zou hebben voor investeringen in het breedbandnetwerk. Recent onderzoek van de organisatie Free Press, voorstander van netneutraliteit, wijst echter anders uit. De Amerikaanse provider AT&T moest als gevolg van de fusie met BellSouth twee jaar lang voldoen aan netneutraliteit-regulering. In die periode van 2006 tot 2008 heeft AT&T bijna 1,9 miljard dollar meer uitgegeven aan investeringen: de grootste investeringsgroei van alle Amerikaanse telecomaanbieders, aldus Free Press.

Investeringsklimaat

Daarentegen zijn andere grote providers in verhouding tot hun inkomsten juist minder gaan investeren nadat in 2005 minder stringente netwerkregels in werking waren getreden. "Het geloof dat iedere vorm van regulering het investeringsklimaat zou verzieken is misleidend", concludeert Free Press in het onderzoeksrapport. Het opstellen van enkele basisregels kan de concurrentie in de telecomsector juist gezonder maken, meent de organisatie. AT&T is niet erg te spreken over de suggestie dat meer regulering het investeringsklimaat zal verbeteren. Een woordvoerster van het bedrijf noemt deze stelling "absurd en aantoonbaar onjuist".

Eerder deze week nam The Free Press AT&T ook al op de korrel. De telecomgigant zou het debat verzieken door middel van 'astroturfing': het verzocht duizenden van zijn werknemers om met hun persoonlijke e-mailadres argumenten tegen netneutraliteit op de site OpenInternet.gov te plaatsen.

Verwacht wordt dat voorzitter Genachowski vandaag zijn voorstel zal bekrachtigen met hulp van zijn Democratische FCC-collega's Michael Copps en Mignon Clyburn. Voorstanders van netneutraliteit hebben hun loftuitingen voor het FCC-besluit al klaarliggen.

Verplichte voorlichting

In Nederland gaf het ministerie van EZ onlangs een aanzet in het debat over netneutraliteit. De overheid ziet vooralsnog niets in strenge netneutraliteit. De enige verplichting die EZ wil invoeren is transparantie van providers over hun beleid inzake traffic shaping en netwerk management.