Interessant is de reactie van de IT’ers die je spreekt over cloud computing. De hype die massaal gecreëerd wordt door de media en de IT bedrijven vind je absoluut niet terug in het werkveld. Veel gehoorde reacties zijn: “Niks nieuws, cloud computing bestond allang, en wordt nu gehyped” of “Cloud computing, dat was toch iets met websites?”. Een ander veel gehoorde uitspraak is: “Cloud computing is gewoon een nieuwe campagne van de ASP markt, en is voor ons niet interessant”.

Vooral de laatste uitspraak is opvallend. Blijkbaar leeft onder veel mensen de indruk dat cloud computing één op één gekoppeld kan worden met de Application Service Provider (ASP) hype van de jaren 90, of de Software as a Service (SaaS) hype van tegenwoordig. Bedrijven plaatsen immers al hun gegevens bij een ASP en maken verbinding via het internet (the cloud) naar de service provider.

Ideologie

Dit is, helaas, een denkfout van velen. Cloud computing is namelijk geen product of dienst, cloud computing is een manier van denken. Noem het een ideologie.

Cloud computing is eigenlijk een gevolg van hoe het huidige internet gebruikt wordt. Websites zijn vanaf elke plek te bereiken (China kan wat roet in het eten gooien) en gebruikers kunnen er altijd en overal bij. Dit is exact de basis van de cloud computing ideologie. Altijd, overal en vanaf welk apparaat dan ook, bij je gegevens kunnen. Niet meer afhankelijk zijn van plaats, tijd of apparatuur. Deze manier van werken is voor 90% van de Nederlanders al heel normaal. Iedereen kent immers het internet en gebruikt het soms tot zeer regelmatig.

Een manier die veel wordt gebruikt voor cloud computing is natuurlijk de inzet van “slimme” sites (het zogenaamde web 2.0), maar daar blijft het zeker niet bij. Ook het zogenaamde Server Based Computing (SBC) en Virtual Desktop Infrastructure (VDI) kunnen bij de juiste inzet worden geschaard onder deze noemer.

ASP’s springen hier natuurlijk gretig op in. De basis van een ASP is immers dat klanten vanaf welke plek dan ook, welke tijd dan ook, altijd bij hun gegevens kunnen. Ik kan hierbij natuurlijk inhaken op het feit dat veel ASP’s werken met vaste verbindingen, waardoor gebruikers alsnog alleen vanaf het bedrijf bij de gegevens kunnen, of het feit dat het aantal ASP’s alleen uptime garandeerd tijdens kantooruren, maar dat is een totaal ander artikel.

Als men kijkt naar cloud computing als een ideologie wordt het spectrum immers veel breder. Ik denk dat veel bedrijven kunnen profiteren van de ideologie cloud computing. Immers, als medewerkers niet meer afhankelijk zijn van plaats, tijd of bepaalde apparatuur om te kunnen werken, biedt dit bedrijven veel flexibiliteit in de bedrijfsvoering. Medewerkers kunnen immers vanuit huis, of onderweg werken. Bedrijven hoeven bij de bouw van nieuwe bedrijfslocaties veel minder rekening te houden met de IT. En wat te denken van vervanging van apparatuur? Het is niet meer noodzakelijk om per se hardware aan te schaffen van een bepaald merk of type, zolang er maar over de basisfunctionaliteit kan worden beschikt (dus het verbinden met “the cloud”) kan een gebruiker al werken.

Praktijk

Hoe ziet de praktijk er dan uit? ’s Morgens start Annemarie de laptop op, na het inloggen wordt ze automatisch via een client verbonden met de bedrijfsapplicaties die zij nodig heeft, waarna ze aan het werk kan. Na een paar uur sluit zij de laptop af, waarna zij richting kantoor of klant gaat. Daar zet ze de laptop weer aan, en kan meteen verder met dat werk waar ze thuis aan begonnen was. Onderweg in de trein gaat ze even via iphone naar hetzelfde bedrijfsnetwerk om een paar dingen te controleren of uit te werken. En op vakantie kan ze even snel in een internetcafé dezelfde programma’s starten via een extra beveiligde bedrijfsportal, om een andere collega uit de brand te helpen.

Te mooi om waar te zijn? Nee hoor. Dagelijkse praktijk. Door de slimme inzet van technieken als virtualisatie en Server Based Computing is dit prima te realiseren. U bent niet afhankelijk van een ASP, u kunt dit in uw eigen bedrijf realiseren.

Cloud computing is vooral een keuze voor ideologie, in plaats van techniek! Techniek volgt vanzelf.

Ben Meints is Project Engineer bij IT Oost Nederland Bron: Techworld