Cloud computing is hot, maar dat was het in 1999 ook al. Salesforce.com, momenteel gezien als dé cloud computing-specialist, was in die tijd een van de hot stocks op het hoogtepunt van de internetbubble. En in die afgelopen tien jaar is er weinig veranderd aan het idee. Nieuw kun je cloud computing als concept dus niet noemen.

Het is momenteel wel breed inzetbaar en creëert nieuwe mogelijkheden. Het is een volwassen alternatief voor sourcing van de IT. Cloud computing kan kostentechnisch zeer interessant zijn en vanuit het oogpunt van beheer biedt het voordelen. Maar het is een middel, geen doel op zich.

Of je als onderneming of instelling overstapt op cloud computing is dus een secundaire vraag. Belangrijker is het om de vraag te beantwoorden: waar wil ik over 3 tot 5 jaar staan? En hoe zorg ik ervoor dat in die tijd mijn IT flexibel en innovatief blijft en dat ik de regie in handen houd? Meestal is een standaard-oplossing niet het beste, al lijkt dat op het eerste gezicht interessant vanwege de lagere initiële kosten. Je wordt dan vaak voor 5 jaar in een kistje getimmerd en komt daar niet meer uit: niet flexibel, niet goed voor je business en uiteindelijk ook niet goed voor de kostenefficiency.

Laat u dus niet verleiden tot een standaard oplossing waarbij u in een keurslijf komt, de techniek laat het allang toe om een grote slag te maken in kostenbeheer, flexibiliteit en het vergroten van de IT-mogelijkheden. Waar je je omgeving dan neerzet maakt eigenlijk niet zoveel uit: intern, extern, in de cloud of een combinatie van die drie. Kies er in ieder geval voor om zelf de regie in handen te houden, zodat het een maatwerkoplossing is die bij je organisatie en de toekomst daarvan aansluit. En zorg dat je met beide benen op de grond blijft en de technische mogelijkheden zoals cloud computing ziet voor wat ze zijn: een mogelijkheid, geen doel op zich…

Abram Schermer is algemeen directeur Qwise Bron: Techworld