De softwareproducent, die met de overname van Sun ook eigen hardware heeft, heeft wel een verklaring voor die discrepantie. Waar Ellison eerder nog de cloud neerzette als de zoveelste gehypte zeepbel, nuanceert het bedrijf dat nu. Teveel cloud-oplossingen zijn slechts oude wijn in nieuwe zakken, aldus het bedrijf dat nu het voorbeeld van concurrenten als IBM en Microsoft volgt.

De Exalogic privé-cloud die Oracle nu lanceert, is volgens de leverancier zelf dus wel een nieuwe oplossing. Het combineert serverhardware van het overgenomen Sun Microsystems met eigen software om dat tot één rekbaar in te delen geheel te vormen. Oracle-ceo Larry Ellison onthult het systeem op het OpenWorld-congres in San Francisco. Hij zegt dat dit alle voordelen van Amazon's EC2 cloud combineert in een enkel rack.

Patchvoordeel

Het systeem, dat 30 servers in een full rack kan bevatten, werkt met Oracle virtuele machines (VM's) en middleware, waarmee vrijwel elk denkbare applicatie te draaien is. Volgens Ellison zijn twee racks, prijs ongeveer 900.000 per stuk, genoeg om het volledige webverkeer van een site in de orde van grootte als Facebook af te handelen. Binnen een private cloud met Exalogic kunnen maximaal tot 8 racks geplaatst worden.

Naast dat het systeem kant-en-klaar virtualisatie en schaalbaarheid biedt, wordt het apparaat vanuit Oracle gemonitord en onderhouden. Volgens Ellison een fluitje van een cent, aangezien meerdere klanten met een Exalogic exact dezelfde hard- en software afnemen. Hierdoor kunnen fouten die ontdekt worden bij de ene klant direct opgemerkt worden en verholpen worden in een patch die bij elke klant toegepast kan worden. Ellison belooft dat patchen van een hypervisor of OS met meerdere bestanden hierdoor overbodig wordt.

Ellison steekt hand in eigen boezem

In zijn voordracht rekent de topman af met de vraag wat cloud computing precies is en wat het inhoudt. "De term is vaak op verschillende manieren uitgelegd. Ik vond het inderdaad niets en nam daarbij geen blad voor de mond", refereert Ellison naar zijn eerdere negatieve uitlatingen over de cloud. "Teveel bestaande technologiën hebben indertijd de stempel cloud computing gekregen."

Opnieuw werd crm-leverancier Salesforce.com door het slijk gehaald. Die aanbieder van salessoftware (als een dienst) claimt volgens de topman onterecht een cloud-dienst te leveren. Het gebrek aan beveiliging, virtualisatie en schaalbaarheid binnen Salesforce.com noemt Ellison de reden dat hij de diensten niet als cloud computing kan zien. Om te beginnen zou cloud een platform voor de ontwikkeling en het draaien van applicaties moeten zijn, meent de ceo. Oracle neemt daarom de definitie van Amazon EC2 voor cloud computing over. Volgens de leverancier biedt die benadering in theorie het meeste voordeel voor eindgebruikers.

Trappen naar HP

Voorafgaand aan de speech van Oracle's topman mocht HP het congres aftrappen. In de presentatie van dat bedrijf werd niet gesproken over de affaire Hurd, de oud-ceo van HP die vorige maand vanwege een affaire over seksuele intimidatie moest opstappen. De directeur van de zakelijke divisie van HP Ann Livermore refereerde met geen woord naar Hurd, de lopende rechtszaak over diens overstap naar Oracle of de vernietigende commentaren van Ellison.

Livermore probeerde juist de sterke band tussen de twee bedrijven te benadrukken. Het was daarom nogal pijnlijk dat HP een pleidooi hield voor applicatiemanagement en serverbeheer in het datacenter, waarna Oracle doodleuk verkondigde de beste technologie voor beide terreinen in handen te hebben. Morgen doet Oracle meer aankondigingen voor de hardwaretak, waarin HP in veel opzichten een grote concurrent is. Nieuwbakken co-president Mark Hurd zal een keynote geven over de serverstrategie.