Dat voorspelt onderzoeksbureau Gartner, die ook stelt dat het een duidelijke, doorlopende trend is. De ict-industrie kan zich opmaken voor aanhoudend sterke groei, want de omzet zal volgens de onderzoekers in 2014 zijn gegroeid tot 148,8 miljard dollar.

Vraag, en aanbod

Volgens research vice-president Ben Ping is er sprake van een versnelde ingebruikname van cloud computing. Enerzijds gaan meer bedrijven voor diensten uit de cloud, anderzijds is er een sterke toename van het aantal aanbieders. Technologieleveranciers zien namelijk nieuwe commerciële mogelijkheden en springen daar op in.

Ook de schaalgrootte bij toepassingen groeit; inzet van clouddiensten voor meerdere duizenden werkplekken (seats) wordt steeds gewoner. Ict-managers maken een strategische keuze voor de inzet van cloud-diensten en de meer vooruitstrevende organisaties denken nu al na over hoe hun ict-omgeving eruit zal zien in een wereld waar de cloud steeds belangrijker wordt. Een jaar geleden lag dat volgens de Gartner-onderzoekers nog heel anders.

VS nog voorop

Het onderzoeksbureau verwacht dat in de loop van de komende vijf jaar de geaccumuleerde omzet met 112 miljard dollar zal zijn toegenomen. Dat is dan verdeeld over verschillende vormen van cloud computing, zoals software as a service (SaaS), platform as a service (PaaS) en infrastructure as a service (IaaS).

Het leeuwendeel van de bestedingen aan cloud-diensten wordt nu nog gedaan in de Verenigde Staten. Dit jaar ligt daar 58 procent van de omzet, maar dat zal in 2014 gedaald zijn tot 50 procent. West-Europa zal dit jaar goed zijn voor 23,8 procent van de markt, voorspelt Gartner.

Bron: Channelworld.