Dat is het oordeel van IDC. Het analistenbureau stelt dat cloud-diensten vooral op de korte termijn kostenbesparingen opleveren. Maar grote bedrijven merken vaak dat de kosten nog binnen drie jaar hoger zijn dan de kosten van het onderhouden van eigen systemen.

"De kosten van cloud-diensten moeten nog veel verder dalen om een realistische optie te vormen voor de lange termijn", aldus IDC-analist Matthew McCormack tijdens een recente bijeenkomst over cloud computing in Londen.

Hij geeft wel toe dat dergelijke diensten op de korte termijn een uitkomst kunnen zijn voor bedrijven die willen besparen. "Maar je datacenter moet wel heel slecht worden gerund, wil het op de langere termijn duurder zijn de cloud."

Bedrijven doen er volgens McCormack verstandig aan om de kosten van hun datacenter over de afgelopen vijf jaar te analyseren. Voordat bedrijven overstappen op de cloud, moeten ze zich afvragen of dat op lange termijn echt verstandig is.

IDC voorspelt ook dat de kosten van de cloud op lange termijn zullen dalen door toegenomen concurrentie. McCormack voorziet ook gespecialiseerde aanbieders die zich bijvoorbeeld richten op security.

Voor startende bedrijven ligt het natuurlijk weer anders. Die kunnen snel aan de slag met een aantal clouddiensten.

Bron: CIO.nl Bron: Techworld