Wie o wie gaat Steve Ballmer opvolgen als CEO van het grootste softwarebedrijf ter wereld? Na veel speculatie over kanshebbers zijn er volgens financieel persbureau Bloomberg nog maar drie serieuze kandidaten over. Twee kennen we al: Ford-CEO Alan Mulally en voormalig Nokia-CEO Stephen Elop. Maar volgens interne bronnen van Bloomberg wordt ook Satya Nadella als een zeer serieuze kanshebber gezien.

Executive vice-president Nadella is de baas van Microsoft cloud- en grootzakelijke markt. De cloudveteraan werkte eerder voor Sun Microsystems voordat hij in 1992 de overstap maakt naar Microsoft. Nadella is geboren in India en studeerde in de Verenigde Staten. Hij is met zijn relatief jonge leeftijd (46 jaar) een man voor de lange termijn, en dus geen tussenpaus. Bovendien maakt hij in de voormalige Server en Tools-divisie van Microsoft een voortvarende carrière door.

Nadello met overige topmanagers Tami Reller, Amy Hood en Qi Lu op het One Microsoft Town Hall-evenent in juli, waar de paleisrevolutie van Microsoft vorm kreeg.

'Knoop snel doorhakken'

In augustus maakte Ballmer zijn afscheid wereldkundig. Het bestuur van Microsoft richt zich op snelle vervanging, het liefst nog binnen het jaar dat Ballmer het bedrijf gaf voor het vinden van een geschikte opvolger. Vorige week maandag vergaderde het bestuur over het CEO-schap, zo liet voorzitter Bill Gates weten. Daarbij zou er met veel kandidaten gesproken zijn voor "deze complexe rol", aldus Gates.

Onze voorspelling? Vlak naast Nadella, Mullally en Elop ook zeker Steven Sinofsky niet uit. Hét voormalige gezicht van Windows is gewoon beschikbaar. Wie zien jullie als overgebleven topkandidaten? Reageer in de comments.

Lees verder: 5 opvolgers voor Steve Ballmer