De opkomst van complexe clouddiensten die zijn samengesteld uit verschillende achterliggende diensten heeft een gevaarlijke bijwerking, waarschuwt professor Bryan Ford van de Amerikaanse Yale University. Hij geeft op technologiecongres Usenix deze week zijn waarschuwing voor de risico's van een 'cloud-bubble'.

Cloudvermogen in complexe handelsmix

In de aanloop naar het congres heeft hij zijn betoog (PDF) alvast gepubliceerd. Net als aandelenbeurzen en beurskoersen zijn clouddiensten zo van elkaar afhankelijk dat het instorten van één dienst diverse afhankelijke clouds en software kan meesleuren in zijn val, zo stelt de onderzoeker.

“Clouddiensten verkopen, ruilen of handelen in complexe mixen van basale resources en diensten, net zoals moderne energiehandel en financiële instituten werken", stelt Ford. “Veel van deze middelen worden beheerd door één bedrijf dat vanwege concurrentiebelangen weinig informatie deelt over hoe het systeem precies werkt."

Pas zichtbaar als de zeepbel barst

Daarin schuilt volgens de professor een gevaar. Bij het omvallen van bepaalde resources waar veel systemen gebruik van maken, ontstaan er uitvallers op grote schaal. Hoe deze te veel gebruikte samengestelde clouddiensten precies op elkaar reageren, zien we pas als de 'zeepbel barst', waarschuwt Ford.

Dat gaat dan verder dan het simpelweg onderuit gaan van start-ups door een cloudstoring zoals al is gebeurd bij Amazon naast andere cloud-aanbieders. De volgende stap van zogeheten composite clouds brengt een veel grotere en vooral complexere afhankelijkheid met zich mee. Apple's gebruik van de clouds van Amazon én Microsoft voor zijn eigen iCloud is een eerste stap in die - storingsgevoelige - richting.

Onomkeerbaar afhankelijk

Dat cloudbedrijven hun gegevens niet willen delen met elkaar, kan volgens de onderzoeker worden opgelost door informatie te verstrekken aan een derde partij. Een vertrouwd analysebureau zou bijvoorbeeld verder onderzoek kunnen doen hoe dependencies in de cloud precies met elkaar in verbinding staan.

Ford roept tijdens Usenix op tot nader onderzoek van de onderlinge cloud-afhankelijkheden. “Het zou verstandig zijn om deze risico's te bestuderen voordat ons socio-economisch systeem volledig en onomkeerbaar afhankelijk wordt van een computersysteem waarvan we het onderliggende fundament nog niet helemaal begrijpen", aldus de professor.