Box heeft de banken Morgan Stanley, Credit Suisse en JPMorgan Chase uitgekozen om zijn beursgang te begeleiden, meldt persbureau Reuters op basis van drie bronnen. De snelgroeiende startup zou in de eerste helft van 2014 naar de beurs gaan en daarmee 500 miljoen dollar willen ophalen. Het is volgens Reuters een van de IPO's waar Silicon Valley komend jaar het meest naar uitkijkt.

In het spoor van Twitter

Afgelopen week kreeg Twitter een notering aan de New York Stock Exchange. De koers schoot de eerste dag hard omhoog, maar daalde vrijdag weer licht naar 41 dollar. Dat is nog altijd hoger dan de openingskoers van 26 dollar. Ook enkele andere bekende tech-startups zouden voor komend jaar een beursgang voorbereiden, waaronder betaalbedrijf Square, taxi-app Uber en het sociale netwerk Pinterest.

Box bestaat sinds 2005 en biedt een cloudopslagdienst die in eerste instantie meer dan concurrent Dropbox was gericht op bedrijven. De startup was in 2012 volgens investeerders meer dan 1,2 miljard dollar waard. Ter vergelijking: de waarde van Dropbox wordt geschat op 4 miljard dollar. In 2011 weigerde Box nog een overnamebod door Citrix Systems van 500 miljoen dollar. Hoeveel winst het bedrijf maakt, is niet bekend.

Freemium

Net als Dropbox werkt Box met een freemium-model. Gebruikers krijgen gratis 10 GB opslagruimte, voor meer moet worden betaald. De dienst heeft apps voor Android, iOS, Blackberry en Windows Phone en biedt integratie met applicaties van onder meer Google, NetSuite en Salesforce.