De resultaten van een enquête van Harvard Business Review liegen er niet om: 70 procent van de 527 wereldwijd ondervraagde IT-beslissers bij middelgrote en grote organisaties maakt gebruik van de cloud. 74 procent van hen geeft aan dat de cloud competitief voordeel biedt en complexiteit afneemt. Enthousiaste cloudafnemers geven aan dat cloud hun bedrijf flexibeler laat acteren op veranderende omstandigheden in de markt en de time-to-market van innovaties vermindert.

Kostenvoordeel aanjager

Cloudhaters zijn onderhand op één hand te tellen, ondanks de spionageonthullingen die afgelopen jaar het nieuws domineerden. Vorig jaar mei, nog voor de berichtgeving over de NSA tot stand kwam, liet onderzoek van 451 Research nog zien dat slechts een kwart van de bedrijven met clouddiensten werkte.

Heb je nog meer vragen over, problemen met of wil je advies over cloud computing, leg het voor aan IT-professionals op IT Q&A.

Kennelijk werken de kostenvoordelen als sterke aanjager, terwijl zorgen over privacy en security - factoren die al jaren als cloudbarrière worden genoemd - naar de achtergrond zijn verdwenen.

Aversie goedkope publieke cloud

Een grote groep cloudafnemers die door HBR ondervraagd zijn (41 procent), gebruikt de cloud in een private omgeving en laat deelt diensten niet met ander organisaties. 35 procent zegt een hybride cloud te gebruiken: hiermee kan een groot deel van de gevoelige data in een afgeschermde omgeving worden gebruikt. Slechts 13 procent van de cloudgebruikers durft volledig gebruik te maken van goedkope, publieke clouddiensten die door partijen als Amazon, Google en Microsoft worden aangeboden.