Cloudopslagdienst Mega, de opvolger van het omstreden Megaupload van Kim Dotcom, is nu gratis beschikbaar op Android vanaf versie 2.3 (Gingerbread). Het is de eerste mobiele applicatie van de versleutelde dienst, die gebruikers standaard 50 GB aan opslag geeft. Na Android volgt een applicatie voor iOS, terwijl ook een synchronisatie-app voor Windows in de maak is.

Mega is vanwege zijn grote opslagruimte een directe concurrent voor diensten zoals Dropbox, Google Drive en Microsoft Skydrive. Met de app kunnen bestanden vanaf een mobiel de cloud worden ingestuurd en gedownload.

Kritiek op versleuteling

Qua functionaliteit springt vooral de Camera Sync er bovenuit, waarmee het uploaden van foto’s en video van een toestel snel mogelijk is. Verder geeft de app voorvertoningen van aangemaakte mappen. Gebruikers kunnen feedback geven van de app via een e-mailadres op het Mega-blog.

De data van Mega is versleuteld. Bestanden worden op de opslagdienst beveiligd met een 2048-bit sleutel. Voor het aanmaken van de key wordt het wachtwoord gebruikt en wordt er entropie toegevoegd door muisbewegingen en toetsaanslagen te verwerken. Er is door sommige cryptografen felle kritiek geweest op deze vorm van beveiliging, die diverse zwakheden zou bevatten.