LibreOffice moest voor het einde van 2012 uitkomen als webapp. Daarnaast zou het open source-applicatiepakket voor die deadline ook verschijnen in de vorm van apps voor de mobiele besturingssystemen iOS en Android. Dat was de planning bijna een jaar geleden. Tot op heden zijn zowel de cloud- als de mobiele uitvoeringen niet opgedoken.

Niet veel van gekomen

Van die ambitieuze plannen is tot op heden niet veel gekomen, vertelt woordvoerder Cor Nouws van The Document Foundation, dat LibreOffice ontwikkelt. "Plannen zijn er nog steeds", verzekert hij. Maar de "uitvoering is langzamer dan we hadden verwacht".

De mede-oprichter van de open source-stichting geeft aan dat de organisatie voor de cloudplannen afhankelijk is van derde partijen. "Het is iets waarvoor de stichting een samenwerking met anderen zal aangaan. Maar daarbinnen zijn wat zaken meer tijd gaan vergen dan verwacht."

Android en GUI

Op mobiel gebied is er al wel enige vooruitgang geboekt, zij het niet volledig en niet vóór de eerder gestelde deadline van eind vorig jaar. "LibreOffice werkt op Android. Maar de user interface is er nog niet voor geschikt", geeft Nouws aan.

Hij vervolgt dat er stappen zijn gezet in de net uitgebrachte versie 4.0 van het kantoorpakket. "In 4.0 is als eerste opgenomen een remote-applicatie voor de bediening van Impress [de Powerpoint-tegenhanger in LibreOffice - red.]." Daarnaast zijn in die huidige versie "de eerste grote stappen gezet voor het flexibel kunnen aanpassen van die user interface".

'Helaas wat langzamer'

Op de nu courante planning staat als eerstvolgende een reader-app voor Android. "Daar zit de UI niet zo in de weg", grapt Nouws. Hij kan Webwereld niet direct vertellen wat de status is van de eerder geplande iOS-app. Er is wel een aparte tak (van de code) waaraan wordt gewerkt, aldus het lid van The Document Foundation.

"Naast alle dingen die mooi en noodzakelijk zijn in de 4.0-release, gaan deze punten helaas wat langzamer. Je ziet ook dat andere mogelijkheden gewoon doorontwikkelen. Zoals Ubuntu voor portables, en ik ken bedrijven die LibreOffice via een Citrix-oplossing op iPads gebruiken."