"Het belangrijke wat je moet begrijpen van Dropbox, is dat wanneer jouw gebruikers het gebruiken in een bedrijfscontext je bedrijfsdata in iemand anders z'n datacenter staat", legt CIO Ben Fried van Google uit. Hij vertelt in een interview met techblog AllThingsD over zijn beleid voor BYOD (Bring Your Own Device) en externe cloudservices.

Potentie/risico van consumententech

Het interne IT-hoofd van de internetgigant zegt dat hij wordt gedreven door de potentie van consumententechnologie en collaboration om het bedrijfsleven te transformeren. Tegelijkertijd beperkt hij wel het gebruik daarvan voor zijn eigen organisatie en mensen. Werknemers mogen van hem niet aanrommelen met consumententechnologie.

Daaronder schaart hij ook de cloudopslagdiensten van Dropbox, dat concurreert met het later gekomen Google Drive van de zoekmachine zelf. Personeel van het bedrijf moet het doen met de diensten die hun werkgever biedt. AllThingsD haalt een anonieme ex-werknemer aan die bepaalde apps en tools voor het eerst in zijn leven kon gebruiken, toen hij eenmaal uit dienst was getreden bij Google.

Contrast en ironie

Het contrast met Google's externe beleid, voor andere bedrijven, is groot. En de ironie ook, oordeelt Webwerelds Amerikaanse zustersite CITEworld (over Consumerization of IT in the Enterprise). De CIO van cloudvoorstander Google doet niet bepaald een goed woordje voor de diensten die zijn bedrijf aanbiedt aan andere CIO's en ICT-managers.

Mogelijk zien die buitenstaanders Google Apps en Drive ook als risico, voor hun kostbare bedrijfsdata. Google is immers met veel zijn diensten begonnen op consumentenniveau, om die services vervolgens naar een hoger (enterprise)vlak te brengen.

Succesvolle cyberaanval

AllThingsD merkt op dat Google goede redenen heeft voor zijn security-wantrouwen van externe diensten. Niet alleen is Google een groot bedrijf, met heel veel gevoelige en vertrouwelijke informatie over zijn strategie en activiteiten, schrijft het techblog. Ook heeft het veel data van zijn gebruikers, zowel consumenten als bedrijven.

Bovendien is het gevaar in het geval van Google zeer reëel. De 'security-paranoia' komt zeer waarschijnlijk voort uit de grote cyberinbraak bij het bedrijf die het begin 2010 heeft onthuld. Google kan het zich niet veroorloven om zijn werknemers teveel risico's te laten nemen, concludeert AllThingsD.

Windows, met mate (en permissie)

Het zijn niet alleen apps en clouds die de Google-CIO aan banden legt. Ook het gebruik van Windows-pc's is beperkt, zij het niet verboden. Google gebruikt al jaren een eigen variant van Linux-distributie Ubuntu. Werknemers die Windows willen gebruiken, die dat echt nodig hebben voor hun werk, moeten daarvoor permissie krijgen van een leidinggevende.

Google is jaren terug al overgestapt op Linux, juist voor zijn desktops. Het gebruikt daarvoor Ubuntu, maar dan wat naar eigen smaak aangepast. Dit Goobuntu is vorig jaar uit de doeken gedaan. Lees: Google zweert intern bij Ubuntu op de desktop

Hetzelfde geldt voor applicaties als Microsoft Office, en Apple's tegenhanger iWork, vertelt CIO Fried. Het doel is dat werknemers iets gebruiken omdat het belangrijk en echt nodig is, legt hij uit. En niet omdat het iets is wat de gebruiker simpelweg al (of als enige) kent.