CloudStack van Apache is een TLP (Top-Level Project) geworden en daarmee is het project volledig volgens de regels en licentievoorwaarden van Apache open source geworden. Eind vorig jaar bracht de stichting de broncode van CloudStack al uit, maar toen zat het project officieel nog in de overgangsfase van een open core-model naar open source-software.

CloudStack volledig open

CloudStack komt van Citrix af dat in 2011 de PaaS-leverancier Cloud.com kocht. De software was deels open source en had daarbij closed source-onderdelen voor bedrijven. Citrix werkte een jaar aan het platform en bracht het in een later stadium uit onder een GPL-licentie. Ongeveer een jaar geleden deed Citrix de software over aan Apache.

De open source-community stortte zich vervolgens op de software. De verhuizing naar Apache heeft CloudStack goed gedaan. Cloud computing-deskundige Sebastien Goasguen meldt dat het aantal ontwikkelaars en bijdragen aan de software sinds de overstap is gegroeid en dat het aantal bedrijven die de software in gebruik nemen ook is gestegen.

Gemeenschap gebouwd

“CloudStack was al een gevestigd cloudmanagementplatform met een volwassen code-base toen het een Apache Incubator project werd", zegt Chip Childers, onderdirecteur van Apache CloudStack op het blog van de Apache Foundation. “Ons werk in de Incubator-fase was erop gericht om een sterke gemeenschap op te bouwen en de beleidsvoering en het overzicht op te zetten dat mensen verwachten van een Top-Level Project van de Apache Software Foundation.