"Ik wil een waakhond die niet alleen kan blaffen, maar ook kan bijten", zegt het Kamerlid Jeroen van Wijngaarden (VVD). Hij pleit samen met zijn coalitiecollega's van de PvdA voor meer bevoegdheden voor het CBP, iets waar ook staatssecretaris Fred Teeven (VVD) eerder, in een nog goed te keuren wetsvoorstel over bredere bevoegdheden op aandrong. In tegenstelling tot Teeven willen de coalitiepartijen ook snelle boetes.

Lees ook: CBP mag zware boetes uitdelen tegen datalekkers Gaat het CBP Google nu eindelijk bijten? CBP: Overheid overtreedt steeds vaker privacywet

Als voorbeeld van een "grove schending" waarin het CBP direct moet kunnen straffen, haalt Van Wijngaarden het in 2012 uitgezonden televisieprogramma '24 uur: tussen leven en dood' van Eyeworks en RTL aan. Hierin werden zonder toestemming van de pati├źnten beelden gefilmd op de eerste hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam. Pas naderhand werden zij gevraagd akkoord te gaan met gebruik van de beelden voor het programma. Uiteindelijk troffen Eyeworks en het VUmc in juni 2013 een schikking van 50.000 euro met het Openbaar Ministerie.