De Professional eBay Sellers Alliance (PESA) richtte deze week een felle beschuldiging aan het adres van de veilingsite waaruit duidelijk werd dat de verkopers verbolgen zijn over de veranderingen die in de loop van 2008 op eBay zijn uitgevoerd.

Substantiële achteruitgang

Ze zijn met name ontevreden over de manier waarop kopers de verkopers kunnen beoordelen, over de tarievenstructuur die eBay hanteert en de functionaliteit van de zoekmachine. Zij beargumenteren dat de veranderingen voor hen hebben geleid tot een "substantiële verslechtering" van de veilingsite.

Jonathan Garriss van de PESA: "De meeste eBay-verkopers zijn van mening dat 2008 een erg moeilijk jaar is geweest. Ze zijn erg nerveus omdat ze niet zien dat de veranderingen die eBay heeft uitgevoerd een positief effect hebben op hun zaak".

In de loop van 2008 heeft eBay een flink aantal aanpassingen uitgevoerd op de veilingsite, zoals het verhogen van de commissie op verkochte goederen en het in gebruik nemen van een nieuwe zoekmachine. Niet al deze veranderingen hadden het gewenste effect, zoals een falende eBay-zoekmachine in eind september al aantoonde.

Gevolgen zijn voor iedereen voelbaar

Ook al vertegenwoordigt PESA alleen professionele eBay-verkopers, toch benadrukt Garriss dat de veranderingen van eBay alle verkopers van de veilingsite treffen. De 700 leden van PESA zijn op jaarbasis goed voor ongeveer 400 miljoen dollar omzet.

Garriss beargumenteert dat in het geval van PESA-leden en andere zogeheten Power Sellers die voor hun inkomen afhankelijk zijn van van verkoop op eBay de situatie serieuze gevolgen heeft. Garriss is zelf CEO van een schoenenwinkel op eBay.

Power Sellers

Om een Power Seller te worden op eBay dient een verkoper aan bepaalde criteria te voldoen. Er zijn verschillende niveau's te behalen, van Brons tot Titanium. Om Titanium-verkoper te worden dient een winkel gemiddeld 15,000 items op maandbasis te verkopen of een verkoop van 150.000 dollar te behalen. De meeste PESA-leden zijn Platinum en Titanium Power Sellers, de twee topniveau's.

In de verklaring geeft PESA aan dat verkopers hun focus verleggen naar andere kanalen omdat de meeste veranderingen op eBay desastreus voor hen uitpakken. Verkopers richten zich meer op hun eigen websites, concurrerende handelsites zoals Amazon en Overstock en verkoop in fysieke winkels.

EBay heeft nog geen reactie gegeven op de boze brief van groothandelaren.