Eerder deze maand verwijderde de Stichting Internetreclame de meetgegevens van Telegraaf.nl uit zijn maandelijkse meting. De cijfers toonden een bizarre toename van het bereik van de site van de Telegraaf. Het bereik steeg plots van van 21,4 procent naar 38,6.

Daarmee zou De Telegraaf ineens Nu.nl met ruime cijfers voorbij streven. STIR plaatste (.xls) vrijdag een gecorrigeerde meting op de de site waarbij het bereik van Telegraaf.nl uitkomt op 22,5.

De foute cijfers werden eerder gepubliceerd omdat er op het eerste gezicht niets mis leek met de meting. Uit onderzoek bleek dat er technische onvolkomenheden zaten in het domein van de Telegraaf. Daarop besloot STIR de gegevens terug te trekken. Onduidelijk bleef echter wat er precies mis ging bij de meting.

Doorverwijsdomeinen

STIR verklaart vandaag dat het extra bereik van de Telegraaf ligt aan het doorverwijzen (redirecten) van de domeinen Privé.nl en Gametoday.nl naar een subpagina van Telegraaf.nl. De domeinen van Privé en Gametoday stonden eerder op zichzelf maar zijn nu alleen doorverwijspagina's geworden. Alle bezoekers komen dus op Telegraaf.nl terecht.

Volgens Enrico Verhulst, Vice President Consultancy van onderzoeksbureau Nedstat dat onderzoek doet voor STIR, heeft de Telegraaf die aanpassing niet gemeld. Ook zou er een stuk ontbreken in de STIR-code die deelnemers moeten gebruiken. Volgens Verhulst gaat het om de 'referrer'-regel waaruit Nedstat kan opmaken waar het verkeer naar de site vandaan komt. Door het ontbreken van die regel in de STIR-code was het voor de onderzoekers moeilijk om de stijging te verklaren.

Geen duidelijke regels

Het is gebruikelijk dat websites veranderingen melden aan de STIR, maar er zijn geen strikte regels voor. Die zijn er bijvoorbeeld wel voor het melden van 'aliasdomeinen'. Worden die niet gemeld dan tellen ze niet mee. "Als je echt sec gaat kijken of er keiharde regels zijn dat je moet melden dat je allerlei dingen gaat veranderen, dan zijn die regels er nu niet", legt Verhulst uit.

Het ontbreken van het referrer-gedeelte van de STIR-code zorgde ervoor dat Nedstat niet kon zien dat er veel traffic van Privé.nl en Gametoday.nl afkomstig was. "Wij zagen alleen maar dat telegraaf/prive en telegraaf/gametoday extra metingen hadden", aldus Verhulst. Die extra metingen waren niet opvallend genoeg om opgemerkt te worden. Het resultaat blijkt pas later in de keten op het moment dat de metingen geëxtrapoleerd worden. "Kleine dingen kunnen grote gevolgen hebben."

Codedocument

Volgens Verhulst staat in het codedocument op de site van de STIR de correcte code die sites dienen te plaatsen. "Zij zijn verantwoordelijk om de correcte code neer te zetten met de correcte waardes." Volgens Verhulst zijn ook voor het plaatsen en aanpassen van de code geen duidelijke regels. "Er staat niet in dat je het expliciet niet mag doen, er staat gewoon: dit is de code die je moet plaatsen."

Nedstat laat wel weten dat dit reden is om de regels aan te scherpen. Zo moet er beter gemonitord worden. Ook zullen er volgens Verhulst steekproefsgewijs controles uitgevoerd moeten worden om meer zekerheid te krijgen.

Vervelende situatie

De STIR was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar maar meldt op zijn site in een gezamenlijk bericht met de Telegraaf de 'situatie heel erg vervelend' te vinden. "Het voorval illustreert de complexiteit van het meetsysteem, waar kleine fouten grote gevolgen kunnen hebben. Het verder verbeteren van dit systeem, o.a. door aangescherpte procedures en gerichte audits, staat hoog op de agenda bij STIR."

Een woordvoerder van De Telegraaf laat weten dat het een meting van de STIR is geweest en 'zij verantwoordelijk zijn voor communicatie daar over'. Verder onthoudt De Telegraaf zich van commentaar.

Nu.nl niet overtuigd

Hoofdredacteur van NU.nl Laurens Verhagen die zijn nieuwssite abusievelijk voorbijgestreefd zag worden door de Telegraaf, zet nog steeds vraagtekens bij de stijging. Vooral het feit dat Privé.nl en GameToday.nl het bereik van Telegraaf.nl bijna zou doen verdubbelen, vindt Verhagen bizar. "Mijn gevoel zegt dat dit het verschil niet kan maken", zegt hij wijzend op de stijging van tachtig procent. "Het klinkt allemaal niet heel vertrouwwekkend."