John Chambers deed zijn uitspraken tijdens de door Cisco, leverancier van netwerkapparatuur, en San Francisco georganiseerde Connected Urban Development (CUD) Global Conference.

Deze eerste wereldconferentie over 'Steden verbinden: innovatie voor duurzaamheid' komt voort uit de samenwerking tussen Amsterdam, Seoel, San Francisco en Cisco, die sinds een jaar de CO2-uitstoot in steden willen verminderen met behulp van informatietechnologie.

Groene bus

Een voorbeeld hiervan is de 'groene bus' die Cisco heeft gemaakt voor San Francisco, uitgerust met wifi en beeldschermen. Daarop zien reizigers waar zij zich bevinden, wanneer zij op hun bestemming aankomen en hoeveel zij het milieu sparen door de bus te nemen. Volgens de Amerikaanse stad zal dit burgers aanmoedigen om vaker de bus te nemen. Daarnaast bespraken afgevaardigden van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul maatregelen om het verkeer terug te dringen.

Job Cohen

Ook de Amsterdamse burgemeester Job Cohen is op de conferentie aanwezig. Volgens hem kan informatietechnologie een grote rol spelen in het verminderen van de CO2-uitstoot, "bijvoorbeeld door breedbandtoepassingen tussen huis en kantoor".

Een Amsterdams project zijn de 'Smart work centres': kantoren in de woonstad van de werknemers, die beschikken over alle voorzieningen die zij voor het werk nodig hebben. In Almere komt zo'n werkcentrum, zodat werknemers uit die stad niet meer naar Amsterdam hoeven te reizen.

Cisco's CO2-reductie

Cisco-topman Chambers noemt het extreem belangrijk dat steden meewerken aan CO2-reductie. Hij vraagt steden om in sociale netwerk-technologie te investeren, zodat zij kennis kunnen delen. Zijn eigen bedrijf maakt sinds een jaar gebruik van Telepresence, waarmee virtuele bijeenkomsten kunnen worden gehouden. Door minder te reizen zouden de jaarlijkse CO2-uitstoot van Cisco-medewerkers met 10 procent zijn teruggebracht, aldus een trotse Chambers. Eén vliegreis produceert evenveel uitstoot als 98 Telepresence-sessies, voegde hij eraan toe.

Daarnaast heeft Chambers' bedrijf 150 miljoen dollar aan reiskosten bespaard dankzij de nieuwe technologie. "Groen ondernemen is dus gewoon goed voor de zaken", stelde hij tevreden vast.

De volgende CUD-wereldconferentie zal in september in Amsterdam plaatsvinden.