Dat schrijft Joost Valkhoff, eindredacteur bij Planet, op het redactielog van de site. De publicatie van de columns van Groenhuijsen werd in februari al na de eerste aflevering gestaakt, omdat de NOS bezwaar maakte.

Aanleiding voor het bezwaar van de NOS was het conflict dat de omroep had met Groenhuijsen. De voormalige NOS-correspondent in Washington zou aanvankelijk presentator worden van het 8 Uur Journaal. Maar nadat hij zich in een e-mail aan hoofdredacteur Hans Laroes beklaagde over het beleid ten aanzien van externe opdrachten (Groenhuijsen liet de term 'schnabbel-gestapo' vallen), besloot het Journaal door te gaan met Philip Freriks. Eerder had Groenhuijsen zich al weinig populair gemaakt bij het Journaal met de opmerking dat de redactie van het programma 'intellectueel lui' en 'links' is.

Nadat de NOS bezwaar had gemaakt tegen de Planet-columns van Groenhuijsen, besloot de correspondent voorlopig te stoppen met het schrijven van stukken voor Planet. Groenhuijsen wilde eerst de uitkomst van zijn rechtszaak tegen de NOS afwachten.

De rechtszaak is inmiddels achter de rug. Op 17 februari bepaalde de kantonrechter dat de NOS 489.375 euro bruto aan Groenhuijsen moet betalen. Bovendien stelde de rechter vast dat het contract tussen Groenhuijsen en de NOS per 1 april wordt ontbonden.

Planet-eindredacteur Valkhoff kijkt naar die datum uit. "1 April is Groenhuijsen een vrij man, maar tot die tijd geldt: Befehl ist Befehl. En mag Groenhuijsen dus niks doen voor Planet. Twee weken wachten dus, gaat ons vast lukken. En ach, als we daarmee ook nog iemand bij de publieke omroep gelukkig maken… Van Harte."