Comcast ligt al maanden onder vuur omdat het p2p-verkeer van haar klanten belemmert, onder meer door het injecteren van 'packet resets' bij Bittorrent-gebruikers. Voorvechters van netneutraliteit kaartten de zaak aan bij de FCC, die er onderzoek naar deed, en nog steeds doet. Op 17 April organiseert FCC een tweede hoorzitting over de kwestie.

Ondertussen is Comcast overstag gegaan. Het zal haar beleid ten aanzien van 'netwerkmanagement' herzien en zelfs gaan samenwerken met BitTorrent Inc, het bedrijf achter de bittorent-technologie. Die toezegging deed Tony Werner, cto van Comcast tegenover de Wall Street Journal. BitTorrent-chef Ashwin Navin bevestigt de samenwerking.

Protocolneutraal

Het netwerkmanagement van Comcast zal voortaan protocolneutraal zijn. Áls Comcast in de toekomst klanten af zal knijpen, dan zal dat puur en alleen gebaseerd zijn op basis van verstookte bandbreedte en niet het gebruikte netwerkprotocol, zo belooft Werner. De praktijk van het 'packet spoofen' gaat definitief overboord.

Ook zal het bedrijf haar netwerk optimaliseren voor het distribueren van multimedia. Verder wordt de uploadsnelheid van klanten verhoogd, wat gunstig is voor p2p-gebruik. BitTorrent werkt, in samenwerking met CacheLogic, zelf al een tijd aan functionaliteit om netwerken te ontlasten.

Comcast en BitTorrent zullen ook gezamenlijk onderzoek doen naar netwerkarchitectuur die bestandsoverdracht en -uitwisseling kan versnellen. De resultaten hiervan zullen openbaar worden gemaakt zodat anders isp's en ontwikkelaars er hun voordeel mee kunnen doen.

De samenwerking tussen Comcast en BitTorrent is inmiddels ook officieel bekendgemaakt.

P4p

Onduidelijk blijft vooralsnog in hoeverre de aangekondigde liaison onderdeel is van de p4p werkgroep, waarin naast Verizon, AT&T ook Comcast en BitTorrent zitten. Het p4p-project ontwikkelt technologie die er voor zorgt dat p2p-verkeer het netwerk van providers minder belast, onder meer door lokale peers voor te trekken.