In de VS ontstond in 2007 een flinke rel nadat bleek dat Comcast stuctureel Bittorrent-verkeer frustreerde door het resetten van pakketjes. Daardoor lijkt het voor de eindgebruiker alsof andere peers de verbinding hebben verbroken. Dat alles gebeurde zonder waarschuwing of mededeling.

Permanente blokkade

Volgens de de isp was deze 'vetraging' incidenteel maar noodzakelijk om het netwerk te managen. Uit nieuw onderzoek bleek echter dat p2p-data wel degelijk permanent werd gefrustreerd. De telecom- en mediawaakhond FCC startte een onderzoek en verbood daarna Comcast nog onaangekondigd data af te knijpen.

Inmiddels was een aantal abonnees al een collectieve rechtszaak begonnen, een zogenaamde 'clas action lawsuit'. Daar is de kabelgigant nu vanaf door te schikken voor 16 miljoen dollar, meldt onder meer Ars Technica. Het is onbekend op welk bedrag een individuele gedupeerde klant aanspraak kan maken.

Met de schikking bekent Comcast geen schuld, en het concern verdedigt nog steeds de destijds gehanteerde afknijpstrategie. Nadien experimenteerde het kabelbedrijf met een andere, meer traditionele manier van databeperking: het introduceerde een maandelijkse datalimiet van 250 GB. Wie daarboven kwam, riskeerde afsluiting.

Afknijpzaak UPC

In Nederland ontstond deze zomer ook ophef nadat duidelijk werd dat UPC datagrootverbruikers afkneep. Na forse kritiek stopte de kabelaar i in september met 'traffic shaping', het afknijpen van downloadverkeer van onder meer nieuwsgroepen.

Telecomtoezichthouder OPTA deed onderzoek maar liet het uiteindelijk bij een waarschuwing, omdat UPC de afknijppraktijk inmiddels had gestaakt.

Mocht een provider echter in de toekomst actief aan traffic shaping gaan doen, dan moeten de gebruikersvoorwaarden worden aangepast en hebben bestaande klanten het recht om binnen een maand op te zeggen, bepaalde OPTA.