De nieuwe methode is een reactie op het besluit van de Federal Communications Commission (FCC) dat de p2p-sabotage van Comcast niet door de beugel kon.

'Lagere status'

De nieuwe methode is niet gericht op al het p2p-verkeer, maar om breedbandslurpers in het algemeen, zo laat Comcast de FCC weten. Daarbij gaat het om controle over het internetverkeer van "personen die de meeste bandbreedte gebruiken terwijl het netwerk verstopt dreigt te raken".

Met nieuwe software worden alle onderdelen van Comcasts netwerk straks gecontroleerd. Bij een overschrijding van bepaalde limieten krijgen up- en downloads van heavy users een "lagere status". Dit houdt in dat hun internetverkeer tijdelijk wordt uitgesteld. Zodra het gebruik weer op een normaal niveau is, krijgt het verkeer van de abonnee weer de gewone prioriteit.

Geen enkele klacht

Comcast heeft de methode deze zomer uitgeprobeerd in vijf Amerikaanse steden en beweert geen enkele klacht hierover te hebben gekregen. Volgens het kabelbedrijf zal minder dan één procent van de klanten iets merken van de maatregelen.

"We doen dit slechts om al onze internetklanten altijd van goed en snel internet te kunnen voorzien", zegt een woordvoerster van Comcast. Volgens haar worden de klanten volledig geïnformeerd wanneer de nieuwe maatregel in werking treedt. Eén van de eisen van de FCC was dat Comcast openlijker tegenover zijn klanten moest zijn.

Datalimiet

Eind augustus maakte Comcast al bekend een maandelijkse datalimiet van 250 Gb aan zijn abonnees op te leggen. Als een klant twee keer in een half jaar deze limiet overschrijdt, trekt Comcast de stekker uit de internetaansluiting.