De zaak tegen Comcast is door Free Press en andere voorstanders van netneutraliteit aangekaart bij de Amerikaanse telecomwaakhond FCC (Federal Communications Commission), omdat de provider misbruik zou maken van zijn machtspositie door opzettelijk p2p-verkeer te vertragen.

'Comcast Busting'

BitTorrent-liefhebbers, de groep waar het allemaal om is begonnen, hebben inmiddels al een uitweg gevonden, meldt TorrentFreak. Ontwikkelaars hebben een 'Comcast Busting Encryption' bedacht, waarmee de antipiraterij maatregelen van Comcast en andere providers omzeild kunnen worden. Deze versleuteling zal worden geïntegreerd in clients als uTorrent, zodat Comcast-abonnees straks weer ongestoord bestanden kunnen delen.

Breedbandprijzen

De FCC inventariseert nu de meningen van andere breedbandaanbieders, belangengroepen, handelsorganisaties en contentleveranciers, bericht Ars Technica.

De grote Amerikaanse providers AT&T, Verizon en Qwest hebben vorige week allemaal uitvoerig commentaar ingediend. Zo wees AT&T onder meer op de enorme kosten wanneer de voorstellen van Free Press worden overgenomen, bijvoorbeeld voor het uitbreiden van de netwerkcapaciteit. "Die kosten zullen uiteindelijk bij de eindgebruikers terechtkomen, waardoor de breedbandprijzen de pan uit zullen rijzen."

Steun voor Sarkozy

Filmmaatschappij NBC Universal noemde 'twee belangrijke argumenten' in een betoog tegen netneutraliteit. Tenminste de helft van de breedbandcapaciteit zou door een kleine minderheid van zo'n 5 procent worden misbruikt voor illegaal p2p-verkeer. Ten tweede wees NBC op het anti-piraterijbeleid van isp's en overheden elders op de wereld. Met name het voorstel van de Franse president Sarkozy en providers om piraten te verbannen van hun netwerken, oogstte bijval.

Zoals te verwachten kozen ook de Telecom Association, de Telecommunications Industry Association, de Chamber of Commerce en de Wireless Association partij voor Comcast.

Onroerend goed

Een ander deel van het Amerikaanse bedrijfsleven drong er bij de FCC juist op aan om de netneutraliteit te beschermen. Elektronicaproducent Sony en de National Association of Realtors vrezen dat de goeden lijden onder de kwaden bij maatregelen van isp's. Laatstgenoemde organisatie noemde de sites Youtube, Wellcome Mat and Zipvo onmisbare hulpmiddelen voor makelaars om op afstand onroerend goed aan potentiële kopers te tonen. De FCC zou providers moeten dwingen om iedere zaak afzonderlijk te bekijken.

Bibliotheken

De National Public Safety Telecommunications Council wees de FCC op de gevaren wanneer providers de volledige macht hebben de data over hun netwerken te reguleren. Bij vertraging of afsluiting van informatie zouden noodoproepen niet doorkomen, meent de veiligheidsinstantie.

Ook de bibliotheken roeren zich. De American Library Association's (ALA) wil graag zekerheid van de FCC hebben dat de legale digitale distributie van hun enorme collectie over internet niet wordt belemmerd of geblokkeerd.