Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Max Planck Institute for Software Systems. Die hebben Glasnost ontwikkeld, een online Java-applicatie waarmee internetters kunnen nagaan of hun isp het Bittorrent-protocol 'actief beheert'. Dergelijke discriminatie van bepaalde typen internetverkeer druist in tegen het principe van netneutraliteit.

Comcast kwam al eerder onder vuur voor het heimelijk afknijpen van p2p-verkeer. Tegenover de telecomwaakhond, de Federal Communications Commission (FCC), verklaarde de kabelaar uiteindelijk dat het 'slechts sporadisch, in het geval van piekbelasting op het netwerk, Bittorent-verkeer opschortte'.

24/7 blokkade

Maar uit de verzamelde data van de Duitse wetenschappers blijkt nu dat Comcast waarschijnlijk gejokt heeft tegenover de FCC.

Want de kabelaar blijkt op elk willekeurig moment gemiddeld 62 procent van de torrent-verbindingen van haar eigen abonnees te versperren. En dat aantal vertoont geen enkele significante variatie in de tijd, terwijl netwerkpiekbelasting typisch gebonden is aan bepaalde momenten in het etmaal en dagen in de week.

Daarnaast blijkt ook uit het onderzoek dat een andere Amerikaanse isp, Cox, een flink aandeel van de p2p-verbindingen verstoort. Dat bedrijf heeft echter al eerder bekend gemaakt dat het actief aan deze vorm van traffic-shaping doet.

Geen Nederlandse p2p-sabotage

Uit de test blijkt verder dat 42 Nederlandse providers zijn getest. Geen enkele van de niet nader genoemde Nederlandse isp's heeft bitorrent-pakketjes geblokkeerd.

Maar harde conclusies kunnen hier niet uit worden getrokken, omdat in dit geval de dataset te klein is voor betrouwbare resultaten, zo zegt onderzoeksleider Krishna Gummadi in een telefonische reactie tegen Webwereld. "Daarom hebben we ook alleen gepubliceerd over Comcast en Cox, omdat we daar wel honderden gevallen hebben kunnen testen."

De netwerkonderzoeker benadrukt verder dat in dit onderzoek alleen het blokkeren van Bittorrent-verkeer, de zogenaamde 'packet reset'-methode, is gemeten. Het beperken van de bandbreedte voor bepaalde protocollen, het zogenaamde throttling of afknijpen, vereist nieuw onderzoek met een geavanceerdere meetmethodiek.

Reacties

De FCC laat in een reactie weten deze nieuwe kwestie 'nauwgezet' te zullen onderzoeken. Kabelaar Cox kwam met een schriftelijke verklaring waarin het benadrukt er 'alles aan te doen om de beste service voor onze klanten te bieden'. Het bedrijf ontkent stellig dat traffic-shaping discriminatie van internetdiensten is, zo meldt AP.

Comcast trekt de onderzoeksresultaten van Gummadi in twijfel, omdat p2p-gebruikers en p2p-verkeer 'niet representatief' zijn. "P2p-verkeer volgt niet noodzakelijkerwijs het normale patroon van netwerkbelasting", aldus een zegsvrouw van Comcast tegen de IDG Nieuwsdienst. Bovendien zouden degene die hun connectie hebben getest met de Glasnost-tool 'weleens zware p2p-gebruikers kunnen zijn'.

Wetsvoorstel

Netneutraliteit staat momenteel weer bovenaan de publieke en politieke agenda in de VS met een nieuw wetsvoorstel dat dit principe van vrij internetverkeer moet waarborgen. Niet verwaonderlijk dat ook digitale burgerrechtenbewegingen als Free Press zich meteen roeren naar aanleiding van de onthullende providertest.

Ben Scott van Free Press stelt dan ook: "Consumenten hebben geen enkele reden meer om hun kabelbedrijf te vertrouwen [...] Dit onderzoek laat er geen twijfel over bestaan dat consumenten, het Congres en de FCC de netwerkproviders moeten aanpakken."