Nu president Obama zich vierkant achter strikte netneutraliteit schaart, schieten de telco's, kabelaars en andere tegenstanders in de paniekmodus. De ene helft is 'verbijsterd' en spartelt meteen tegen met gezwets: het is de "Obamacare voor het internet", het is "Orwelliaans" en het dwingt tot "één bandbreedte en één prijs" voor iedereen. Het communisme is er niks bij.

Comcast gooit het over een andere boeg, en liet de paarse broeken overuren draaien om de kabelreus juist aan de kant van Obama te krijgen. Althans, als PR-statement.

Want Comcast is helemaal eens met Obama en totaal vóór netneutraliteit. Alleen op één klein maar cruciaal puntje verschillen de meningen: Comcast is tegen afdwingen ervan door regulering onder de zogenaamde Title II status, waarmee internettoegang als nutsvoorziening wordt gekwalificeerd.

Huichelachtig

De verklaring van Comcast is op z'n minst onvolledig, en eigenlijk ronduit huichelachtig. Ten eerste: de kabelreus heeft helemaal geen keus, het is in een schikking reeds gedwongen tot netneutraal gedrag. Die schikking is het resultaat van een zaak waarin bleek dat Comcast structureel klanten en IP-verkeer blokkeerde of afkneep en als voorwaarde om NBC over te nemen. En als klapper op de vuurpijl: het dwong eerder dit jaar Netflix tot betaling voor doorgifte van data.