Een niet bij naam genoemde internetmanager van Comcast heeft tegenover de New York Times verklaard dat het bedrijf, 'als onderdeel van haar netwerkbeheer, soms - maar niet altijd - bestandsuitwisseling over p2p-netwerken 'uitstelt'.

Officieel blijft Comcast, één van de grootste spelers op de Amerikaanse telecom-, kabeltv-, en internetprovidermarkt, nog steeds ontkennen dat het bepaalde soorten verbindingen of applicaties blokkeert.

Het bedrijf 'beheert slechts haar netwerk met behulp van de laatste technologie om een optimale gebruikerservaring voor haar abonnees te kunnen garanderen', zo luidt de persverklaring van Comcast in reactie op alle commotie rond de vermeende p2p-blokkade.

De afgelopen dagen is de kabelaar behoorlijk in verlegenheid gebracht doordat meerdere malen proefondervindelijk werd vastgesteld dat Comcast p2p-verbindingen over haar netwerk blokkeert. In navolging van Dslreports en Torrentfreak, toonde ook Associated Press en de Electronic Frontier Foundation (EFF) dat aan.

Het ging daarbij niet zozeer om het afknijpen van bandbreedte voor bepaalde verbindingen, dat gebeurt wel vaker door isp's. Maar Comcast bleek verbindingen actief te 'saboteren' door datapakketjes te 'resetten' en terug te sturen. Daardoor lijkt het voor de eindgebruiker alsof andere peers de verbinding hebben verbroken. Dat alles zonder waarschuwing of mededeling.

Het gaat om Torrentbestanden en het Gnutella-netwerk. Maar ook de werking van een online samenwerkapplicatie als Lotus Notes bleek te worden gefrustreerd. Comcast maakt voor haar proactieve netwerkbeheer gebruik van technologie van Sandvine.

De kwestie heeft gevolgen voor het debat over netwerkneutraliteit, die discriminatie van soorten pakketjes en verkeer over internet verbiedt. Veel isp's zien die neutraliteit niet zitten, en willen naar eigen inzicht hun netwerk beheren en verschillende soorten verkeer (zoals p2p en video) een lagere prioriteit geven, tenzij daarvoor extra wordt betaald.

Comcast loopt hierin duidelijk voorop, al hield ze deze 'koppositie' liever verborgen. Nu het geheim publiek is, breekt de discussie over netwerkneutraliteit weer los.