De grootste ICT-beurs ter wereld ging dit weekend van start in Las Vegas. Traditiegetrouw geeft Microsofts voorzitter Bill Gates bij de opening een 'State of the Industry'-lezing.

Gates hield een lofzang op XML (Extensible Markup Language). Volgens de Microsoft-voorzitter breekt dankzij XML een tijdperk van 'onbeperkte innovatie' aan. De ICT-branche doet er goed aan haar toekomst rond die nieuwe webtaal heen te bouwen, zo hield Gates het 12.000-koppig publiek voor.

Microsoft zelf heeft al eerder XML omarmd. De uitbreiding op HTML, die het makkelijker moet maken bepaalde informatie uit een of meerdere sites te halen, vormt de pijler van het .NET-platform dat het softwareconcern in juni presenteerde.

Prototype TabletPC getoond

De aanwezigen kregen als een blik op de Tablet PC, althans een prototype daarvan. De ontwikkeling van de beoogde opvolger van de pc, die in 2002 op de markt moet komen, is volgens Gates 'een van de meest verbazingwekkende projecten waar we ooit aan hebben gewerkt'.

De Tablet PC is een kleurrijk apparaat van zo'n drieënhalve centimeter dik. Er kunnen een muis en keyboard op worden aangesloten, maar een gebruiker kan ook met een speciale pen op het apparaat schrijven. De handgeschreven tekst kan dan vervolgens bewerkt worden alsof het een Word-document is.

Het apparaat bevat een 500 of 600 Mhz processor, een geheugen van 128 Mb en een harde schijf van 10 Gb. De Tablet PC draait op 'Whistler', de opvolger van besturingssysteem Windows 2000.

Gates demonstreerde op Comdex verder Office 10, de nieuwste versie van het Officepakket dat volgend jaar in de winkel moet liggen. De Microsoft-voorzitter besteedde vooral aandacht aan de XML-mogelijkheden in de nieuwe software.

Door XML kunnen woorden of data in Office-applicaties worden gekoppeld aan informatie op internet. Een van de nieuwe features die dat mogelijk maakt is Smart Tags.

Die feature kan gebruikt worden om versies van Office te ontwikkelen die voor een specifieke gebruikersgroep bedoeld zijn. Zo heeft het softwareconcern al samen met een juridisch bedrijf een versie ontwikkeld waarmee juridische informatie op het web kan worden gekoppeld aan Office-documenten.