Een startend bedrijf op de Nederlandse Antillen heeft de Commodore 64 een nieuw leven ingeblazen als Internet terminal. Voor minder dan 800 gulden krijgt de koper een computer met Windows 3.1 waarmee op het Internet kan worden gesurfd, e-mail worden verzonden en Windows- en DOS-spelletjes worden gespeeld.

De Web.it is verder voorzien van een emulator, waarmee de stokoude software van de oude Commodore 64 kan worden afgespeeld. Verder zijn Netscape Navigator, Lotus Organizer, Lotus 1-2-3 en Lotus Ami Pro in het pakket opgenomen.

De Antilliaanse PC moet het doen zonder monitor: de machine moet – net als zijn illustere voorganger – worden aangesloten op de televisie.

De nieuwe machine is voorzien van een ELAN SC405-processor van Advanced Micro Devices (AMD), 16 MB RAM (te verhogen naar 32 MB), 2 MB flash memory, een diskettestation en een ingebouwd 56 Kbps-modem.

Web Computers International, dat voor internationale contacten verwijst naar zijn vestiging in Antwerpen, zal de nieuwe Commodore presenteren op de Cebit Home-beurs die eind deze maand in Hannover wordt gehouden.

De Commodore 64 stond 17 jaar geleden aan de basis van de explosieve groei van de thuiscomputer. De machine werd ontwikkeld in de Verenigde Staten: je kon zelf programma's in Basic maken. De C-64 beschikte over 64 KB geheugen, kleurenbeeld en wordt vooral door het grote aanbod van spelletjes de eerste computer die door de hobbyist in huis werd gehaald.

Onduidelijk is nog hoe Web Computers International beslag heeft weten te leggen op de merknaam, die ooit goed was voor een jaaromzet van 800 miljoen dollar. Na een faillissement werd Commodore overgenomen door Escom. De Duitse klonenfabrikant en winkelketen maakte nauwelijks gebruik van het merk. Vorig jaar kwam Commodore in handen van de Nederlandse fabrikant Tulip, die eerder dit jaar over de kop ging. Tulip had Commodore willen gebruiken om een positie te veroveren op de markt voor de thuisgebruikers.