De populaire comic-app comiXology biedt een nieuwe feature om DRM-vrije back-ups van bepaalde titels op te slaan. Dat maakte de distribiteur bekend op de jaarlijkse beurs Comic Con in San Diego.

De stripindustrie heeft moeite met de overgang naar digitaal en uitgeverijen als DC en Marvel proberen het met hun eigen apps, maar comiXology is groot geworden met een enorm aanbod aan comics die eenvoudig via de app kunnen worden aangeschaft en mobiel gelezen kunnen worden, hoewel deze functie is verdwenen sinds de Amazon-overname, zodat er geen ellende zou zijn met bedrijven als Apple over in-app-aankopen.

Weg kopieerbeveiliging

Ook speciale digitale versies - neem bijvoorbeeld een panel Scott Pilgrim met een rinkelende wekker, waarbij de trilfunctie wordt aangesproken - zijn in opmars. Uitgevers van strips zien steeds meer in dat digitaal ook voor dit medium de toekomst is.

Maar het blijft wel allemaal binnen de comiXology-omgeving. Dat begint nu langzaam te veranderen. Lezers kunnen bepaalde titels in PDF-vorm downloaden en opslaan. Onder meer Image en Top Shelf doen mee met het nieuwe concept; uitgevers als Boom! en Marvel houden de boot nog even af en blijven DRM-versies bieden.

Update 9.33 uur: Link naar Mark Waid-artikel toegevoegd, alinea's gesplitst.