Nginx is een geleidelijk opkomend alternatief voor de meestgebruikte webserver ter wereld: het open source Apache. Volgens de meest recente metingen van websitemonitor Net draaien zo'n 100 miljoen websites op Nginx. Dat komt neer op 14,55 procent van alle sites op het web, schrijft Webwerelds Amerikaanse zustersite PCworld.com. Apache is goed voor zo'n 336,6 miljoen sites en 46,96 procent van de markt.

Strijd met Apache, Microsoft en Google

De in Windows Server ingebouwde webserver IIS is tweede, met ruim 163 miljoen websites en daarmee een marktaandeel van 22,75 procent. Deze aantallen en percentages liggen iets anders gekeken naar actieve sites, wat Netcraft definieert als sites die geen automatisch aangemaakte kopieën zijn.

Dan heeft Apache 100,9 miljoen websites (53,62 procent), Microsoft 22,2 miljoen sites (11,78 procent), gevolgd door Google's eigen webserversoftware met 20,8 miljoen sites (11,07 procent) en dan Nginx met 20,8 miljoen websites (11,05 procent). Dat is wat minder dan begin 2012, toen IIS van de tweede plaats is verstoten.

Meer mogelijkheden voor sites als Stichting Brein en Netflix

Nu brengt de achterliggende, gelijknamige organisatie een commerciële release uit genaamd Nginx Plus. Deze wordt neergezet als een alternatief voor hardware-gebaseerde systemen voor application-delivery. Die zogeheten ADC's (application delivery controllers) hebben load-balancing en caching-functies voor het aanbieden van websites en webapps aan grote aantallen gebruikers op verschillende lokaties met uiteenlopende verbindingssnelheden.

Dergelijke mogelijkheden zijn nu ook opgenomen in de nieuwe betaalde Nginx-uitvoering. Nginx wil hiermee de concurrentie aangaan met ADC-appliances van leveranciers als F5 Networks en Citrix. Nginx staat al te boek als een webserver die zware belasting aankan.

In Nederland is piraterijbestrijder Stichting Brein een bekende naam die is overgestapt op deze open source-software voor het draaien van zijn site. Bekende internationale gebruikers zijn filmstreamingsites Netflix en Hulu, social network Pinterest, blogaanbieder WordPress.com, ontwikkelsite GitHub en muzieksite SoundCloud.