Maandag bepaalde het commissariaat die namens de regering toezicht houdt op naleving van de regels dat een uitgever geen digitale versie van een boek kado mag doen bij de aanschaf van een papieren versie. Het is toch mooie service als je als koper de door jouw geliefde waar op alle mogelijke manieren en platforms kan lezen? Ik wil What Would Google Do van Jeff Jarvis graag in de kast hebben, maar vindt het onderweg wel zo handig om dat boek op een e-reader of iPhone te kunnen lezen. Ik betaal voor de inhoud en wil kunnen consumeren op de manier die voor mij het meest handig is.

Maar helaas, dat mag niet. Als What Would Google Do zowel als digitaal als papieren boek te koop is, mag ik het koppel alleen aanschaffen voor de optelsom van bedragen. Ongelooflijk. Het zou best kunnen dat er vanuit wettelijke gronden logica in zit, maar moeten wetten ook niet als redelijk ervaren worden? Dit snapt toch niemand? En in ieder geval gaat niemand daar voor betalen. Twee keer moeten betalen voor één en hetzelfde boek, hoe halen ze het in hun hoofd?

Digitaal lezen is lastig

Nu wordt het de digitale lezer sowieso niet makkelijk gemaakt. Het komt nog steeds voor dat in de diverse online winkels digitale boeken verschijnen die duurder zijn dan de fysieke verschijning. Zo ga je ook maar één keer tot aanschaf over. Want iedere lezer snapt dat een digitaal boek niet gedrukt hoeft, niet per vrachtwagen vervoerd hoeft, niet hoeft te worden opgeslagen in een loods met hoge vierkante kilometer prijs, etcetera.

En dan het aanbod. Er is geen manier om alle boeken op één lezer te krijgen. Heb je de Sony-reader via BOL aangeschaft, kun je de boeken van Amazon niet lezen. Heb je de Kindle gekocht, ben je veroordeeld tot alleen Engelstalig materiaal. En zelfs dan ... Onlangs kwam het boek Rework van Jason Fried en David Heinemeijer Hansson van internetbedrijf 37 Signals uit. Een boek dat je via de import in de Nederlandse boekwinkel kunt kopen. Maar als ik op mijn Kindle kijk, mag ik de digitale variant niet aanschaffen. Waarom niet? Omdat een Nederlandse uitgever de rechten heeft. Maar die komt pas in augustus met een Nederlandse vertaling. Uitermate frustrerend hoe de lezer die wil betalen wordt behandeld.

Dan doen we het wel anders

Als de prijs redelijk is, het assortiment compleet en aanschaf simpel, wordt digitaal lezen ook voor de uitgevers een succes. Zoniet, dan gaat die industrie dezelfde kant op als de muziekwereld. Als ik niet kan kopen, weet ik uiteindelijk wel andere methoden om aan de boeken te komen. De uitgevers zelf lijken van verre te moeten komen, maar ze worden ook niet door het Commissariaat voor de Media geholpen.