Een parlementaire onderzoekscommissie in de VS wil de vermiste e-mailtjes van een topfunctionaris van belastingdienst IRS bekijken, maar die zijn zoek. Geen nood, omdat de NSA alles bewaart, roept het Huis van Afgevaardigden de hulp in van diens metadata-back-updienst. Dit verzoek is weer onderdeel van een slepende saga over de controversiële BOLO-lijst van de Amerikaanse belastingdienst.

Computercrash verwijdert metadata

Het gaat om de correspondentie van ex-topvrouw Lois Lerner. Zij wist dat bepaalde organisaties, waaronder de Tea Party, grondiger werden gecontroleerd dan andere groepen en misleidde daar een onderzoekscommissie over. Congresleden eisten haar ontslag, maar Lerner hield de eer aan zichzelf en ging met vervroegd pensioen.

Daarmee is de kous nog lang niet af. Tijdens een getuigenis voor een parlementaire enquête beriep de topvrouw zich op haar zwijgrecht. De commissie vroeg vervolgens haar e-mailcorrespondentie op en de IRS claimt dat die zijn verloren zijn gegaan bij een computercrash. Het Congres meent nu dat de NSA de metadata - wanneer ze met wie mailde - moet hebben.