Dat meldt ICTU, de ict-uitvoeringsorganisatie van de overheid. Burgers kunnen uiteindelijk op meerdere overheidssites op hun berichtenbox inloggen via DigiD. Voor bedrijven wordt een andere 'sterke authenticatie' ontwikkeld, aldus ICTU.

Via de Berichtenbox kan bijvoorbeeld een gemeente een burger laten weten dat zijn paspoort moet worden verlengd of dat de straat waarin hij woont binnenkort wordt opengebroken. "Overheden hoeven straks op nog maar één berichtenbox aan te sluiten en die te voeden. Een geweldige winst voor alle gebruikers, die slechts één berichtenbox in de gaten hoeven te houden", stelt ICTU-projectleider Sjoerd Cohen.

950 duizend euro

Het project Generieke Berichtenbox ontving 950 duizend euro van het Programma Implementatie ICT-Agenda, waarmee het kabinet jaarlijks 20 miljoen euro beschikbaar stelt aan projecten die het best passen bij de 'rijksbrede' ICT-agenda. De Generieke Berichtenbox wordt ontwikkeld door de ICTU-programma's PIP (Persoonlijke InternetPagina) en 'Antwoord voor Bedrijven', die samen de helft van het totale budget investeren.

De technische eisen die aan de 'generieke berichtenbox' worden gesteld zijn in januari klaar. In april volgen de eerste tests en aansluitingen op overheidssites. De berichtenbox is mede een gevolg van de Europese dienstenrichtlijn die stelt dat dienstverlenende overheden voor 1 januari 2010 op een dergelijk berichtensysteem moeten zijn aangesloten.

Mijnoverheid.nl

Het programma Persoonlijke InternetPagina werkt al enkele jaren aan het persoonlijke overheidsportaal Mijnoverheid.nl. Daarop kunnen burgers, na inloggen met hun DigiD, overheidszaken regelen en persoonlijke gegevens inzien, zoals de inschrijving in de Gemeentelijke BasisAdministratie. Ook gegevens uit andere basisregistraties en klantdossiers komen uiteindelijk binnen Mijnoverheid.nl beschikbaar.

Sinds april is Mijnoverheid.nl voor iedereen beschikbaar. Via een van de onderdelen kunnen overheden hun klanten op de hoogte houden van bijvoorbeeld de status van een productaanvraag. Het aantal overheden dat is aangesloten op Mijnoverheid.nl wordt de komende jaren nog uitgebreid. In 2010 moet de site helemaal klaar zijn.