KRACHTMAC - IBM en Motorola hebben een nieuwe, 300 MHz-versie op de markt gebracht van de PowerPC 750 processor (ook wel de G3 genoemd). De nieuwe chip zal de komende maanden in nieuwe Macintosh-modellen van Apple verschijnen en in upgrade-kaarten voor PowerMacs van Newer Technologies, Sonnet Technologies, PowerLogix en Interware. (Apple Nederland verwacht dat de dealers hier de producten met de nieuwe chip vanaf volgende maand kunnen bestellen. Deze zijn dan op zijn vroegst in mei leverbaar.)

PROEFPAKKET - Voldoet een 'thin client' aan de vereisten voor de Network Computer? De Open Group heeft een Network Computer Rendition Test Suite samengesteld waarmee een NC kan worden getest. Als de computer alle proeven doorstaat, mag er het logo 'Open Network Computer' er op. Een NC moet HTML 3.2 kunnen lezen, GIF, JPEG, .au- en .WAV-bestanden kunnen afspelen en Java 1.1 class libraries kunnen aanspreken.

PECUNIA.COM - De registratie voor nieuwe websites in de topdomeinen eindigend op .com, .net en .org worden goedkoper. Network Solutions (NSI) heeft zijn tarieven aangepast na een rechterlijke uitspraak (zie WebWereld van 4 februari) dat een extra heffing voor de aanleg van een nieuw Internet onwettig is. Inschrijving van een nieuw domein gaat nu 70 dollar kosten (was $ 100); de jaarlijkse verlenging wordt van $ 50 naar $ 35 dollar verlaagd.

ONGEVRAAGD - Isn't that ironic?. De nieuwste single van de Amerikaanse rockzangers Alannis Morissette heeft ver voor zijn officiële premiere al zijn debuut beleefd – op het Internet. 'Uninvited' verscheen vorige week in MP3-formaat op enkele websites in de VS en Engeland, nadat een radiostation in Los Angeles een illegale kopie van het nummer had uitgezonden. De Recording Industry Association of America nam meteen stappen tegen gebruikers die de song aanboden. Al eerder werden ongepubliceerde songs van Pearl Jam, Madonna en Eric Clapton via het net verspreid. Morissette maakte 'Uninvited' voor de film 'City of Angels'.

ZOEKKNOP - Consumenten die later dit jaar een PC van Compaq kopen zullen op hun nieuwe toetsenbord een extra knop vinden: met één druk zal de PC een standaard zoekmachine op het beeldscherm zetten. Welke dat wordt is nog niet zeker: Compaq praat daarover nog met enkele grote jongens als Yahoo! en Lycos. Volgens onbevestigde berichten zal een zoekrobot-onder-de-knop tegelijk met de introductie van Windows 98 op de markt worden gebracht.