De strak vormgegeven iPaq van Compaq gaat in de VS bijna 500 dollar kosten. De computerfabrikant verwacht er veel van: volgend jaar moet de iPaq al zo'n 15 tot 20 procent van de totale verkopen uitmaken. Over drie jaar moet dat zelfs ongeveer de helft zijn.

Het apparaat heeft de beschikking over een 500 MHz Celeron-chip, een harde schijf van 4,3 GB en een intern geheugen van 64 MB. De iPaq ondersteunt het komende Windows 2000 besturingssysteem.

Compaq heeft veel aandacht besteed aan de vereenvoudiging om contact met internet te krijgen. Verder is de PC zeer compact vormgegeven, wat een aanzienlijke ruimtebesparing zou opleveren. Compaq zal de iPaq ook direct via haar website gaan verkopen, waarmee men terrein op Dell zal proberen terug te winnen.

De iPaq volgt de trend van compacte en goedkope internetcomputers met een frivool design. Onlangs introduceerde HP bijvoorbeeld een soortgelijk product: de e-PC (zie nieuws van 8 november). Bovendien komt IBM volgend jaar met een apparaat dat nu nog onder codenaam EON bekend staat (zie nieuws van 9 november).