Compaq doet er alles aan om ook andere Linux-distributeurs dan Red Hat te interesseren voor de Alpha chip. Red Hat is verreweg de grootste pusher van de Alpha, dankzij haar Extreme Linux versie, die helemaal is toegespitst op de chip van Compaq. Red Hat verkoopt al sinds 1995 een Alpha-versie voor haar Linux-distributie.

Vandaag maakte Compaq bekend dat het met alle Linux-distributeurs wil gaan samenwerken. Ook zal Compaq binnenkort haar prijzen aanpassen om zo Linux-gebruikers over de streep te trekken om de overstap van een Intel- naar de Alpha-chip te maken. Volgens Joel Berman, de grote Linux voorvechter binnen Compaq, biedt de Alpha de computerfreak (die de Linux gebruiker over het algemeen nog steeds is) veel meer mogelijkheden dan de chips van Intel.

Berman geeft toe dat het gemakkelijker is om Linux op een Intel-chip te laten lopen, maar daar moet verandering in komen. Het probleem is vooral dat software die geschreven is voor Alpha, niet kan omgaan met Intel, en andersom. Vandaar dat Compaq nu veel werkt maakt om meer software geschikt te maken voor de Alpha.

"Linux is a key part of Compaq's strategy," aldus Berman. De vandaag eindigende CeBIT in Hannover was daar ook weer een ondersteuning voor. De speciale 'Linux Alley' was verreweg het meest drukbezochte onderdeel van de computerbeurs. Volgens Compaq-topman Tim Golden is de belangstelling voor Linux fenomenaal. En inderdaad: Linux-fans en belangstellenden verdrongen elkaar niet alleen voor de stands van Red Hat, SuSE en Caldera, maar ook voor de Linux-stand van Compaq.