Inmiddels circuleren meer dan vijftig kopieën van originele spelcartridges ('roms') rond op torrent-netwerken en irc-kanalen. Onder de lijst met spellen bevinden zich bijna alle Japanse, Amerikaanse en Europese titels die op de DS verschenen zijn. Het gaat daarbij niet alleen om titels van Nintendo zelf, maar ook om titels van thirdparty-ontwikkelaars zoals Electronic Arts, Capcom en Ubisoft.

De kopieën kunnen (nog) niet direct op de handheld of pc worden gespeeld. Alleen hobbyisten die in het bezit zijn van een flashkaart (voor de Gameboy Advance-ingang), een speciaal apparaat en bepaalde software kunnen de bestanden laden.

Nintendo Nederland stelt zich enigszins terughoudend op bij het horen van het nieuws. "Wij hebben nog geen DS-content online gezien. Maar als blijkt dat sites illegale kopieën aanbieden, en onze copyrights dus worden geschonden, dan zullen we zo snel mogelijk actie ondernemen."

De Nintendo DS – die op 11 maart in Europa werd gelanceerd – is niet de enige handheld die te kampen heeft met illegale softwarekopieën. De laatste vier jaar werden meer dan 2000 games gekopieerd voor de Gameboy Advance. Kort geleden doken ook al tientallen kopieën op van Playstation Portable-games.