Dit stellen analisten en bedrijven uit de industrie. In het ergste geval voor de gebruikers komen er in de komende vijf maanden minder aantrekkelijkere aanbiedingen voor notebooks. Pc-fabrikanten moeten namelijk opgeld betalen voor schaarse componenten, de fabrikanten moeten deze extra kosten dan ergens anders vandaan halen. Het is daarom waarschijnlijk dat er minder kortingen worden gegeven of andere extra aanbiedingen worden gedaan, zo denkt onderzoeksbureau Dramexchange.

Normaal gesproken proberen pc-fabrikanten bij een gebrek schaarste aan componenten de kosten te compenseren door op andere zaken, zoals bijvoorbeeld dram-geheugen, te besparen en zo de prijs voor een notebook stabiel te houden.

In dit geval is de situatie iets anders omdat er een tekort is aan enkele noodzakelijke componenten, zoals batterijen, lcd-schermen en kleine harddisk drives (hdd). Het tekort aan de levering van lcd-schermen wordt mede veroorzaakt doordat er dit jaar meer vraag is naar lcd-televisies. De voorraad hdd's heeft te lijden onder de grote vraag naar digitale muziekspelers, waarin eveneens gebruik wordt gemaakt van hdd's.

De terugroepacties van meer dan tien miljoen Sony-laptopbatterijen heeft bovendien gezorgd voor schaarste aan laptopbatterijen. Simplo Technology, dat ongeveer driekwart van alle notebookbatterijen ter wereld vervaardigt stelt dat het in staat is om batterijen te leveren aan alle bestaande klanten, maar dat het geen nieuwe klanten meer aanneemt. Het bedrijf geeft aan dat het zoveel batterijen maakt als het kan.

Ondanks de grote tekorten denkt Hewlett-Packard, de nummer één pc-verkoper, dat zij geen problemen zullen ondervinden. "HP heeft lange termijn contracten met leveranciers, dus wij verwachten geen problemen", zegt Dennis Chen van HP. Ook computerfabrikant Quanta verwacht niet dat de tekorten hun laptopproductie zullen beïnvloeden. Een woordvoerster laat weten dat Quanta een goede band heeft met de hardwarefabrikanten en dat zij een stabiele voorraad voor de sleutelonderdelen blijven aanleveren. Wel merkt ze op dat de groei van de markt sterker is dan verwacht.