In de jaren 90 stapte de Amerikaanse marine over op navigatie met gps en computers en sinds 2006 leerden nieuwe rekruten niet langer navigeren met behulp van een navigatieinstrument. Maar tijden veranderen en mariniers leren weer navigeren met behulp van de sterren als redundancy-oplossing voor het geval de computers niet beschikbaar zijn.

Redundancy bij killswitch

Door de hoge beschikbaarheid van satellietcommunicatie werd het ouderwetse navigeren met behulp van een sextant als overbodig gezien. Maar de laatste jaren beseft de marine dat er geen back-up is als computers door een storing of hack niet meer beschikbaar zijn. Mocht Obama (of Trump, Clinton, McAfee, of wie zijn opvolger ook is) bijvoorbeeld op de communicatie-killswitch drukken bij een nationale crisis, heeft de vloot een probleem.

Sextanten worden nog steeds verkocht, hoewel het na de opkomst van gps niet echt meer een booming business is. De motivatie om er eentje aan te schaffen is bij zeelieden vooral voor het geval bliksem inslaat op de antenne en men zonder moderne technologie de weg op zee moet vinden.

Bron: Joaquim Alves Gaspar