Het grondrecht is bepaald door het Federale Constitutionele Hof (BVG), de hoogste rechtbank in Duitsland. Het gevolg van de uitspraak is dat het voor de overheid moeilijker zal worden om het bespioneren van burgers door op hun computer te kijken, meldt Nu.nl.

Reactie op omstreden wet

De wetswijziging is een reactie op de wet van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die de geheime dienst in staat stelde om in te breken op de computers van burgers via internet. Dit mocht echter alleen onder bepaalde voorwaarden en juist deze voorwaarden schoot bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat. Een groep advocaten, een journaliste en een politicus besloten naar aanleiding hiervan een klacht in te dienen tegen deze wet, in een poging om deze te laten vernietigen, met succes zo blijkt nu.

Alleen toegestaan bij concrete dreiging

Het BVG stelde de aanklagers in het gelijk door te verkondigen dat een online huiszoeking alleen is toegestaan wanneer er concrete aanwijzingen zijn voor 'gevaar voor een uitzonderlijk belangrijk rechtsgoed'. Onder deze belangen valt onder andere een bedreiging van het voortbestaan van de staat of de mensheid en gevaren voor het leven, de vrijheid of de integriteit van een burger.

Aftreden geëist

Ingo Wolf, minister van Binnenlandse Zaken van Noord-Rijnland-Westfalen had de wet goedgekeurd in de strijd tegen terroristen wiens communicatie via internet verloopt. Direct na de uitspraak kondigde de roodgroene oppositie in het deelstaatparlement al aan te zullen eisen dat Wolf zijn functie neerlegt en aftreedt.